Menu Zavřít

OBSTRUKCE

23. 7. 2001
Autor: Euro.cz

Poslanecká sněmovna

Poslanci ČSSD a ODS schválili minulý týden nejrozsáhlejší úpravy ústavy od roku 1993, kdy byl zákon nejvyšší síly schválen. V prázdném jednacím sále hlasovali sami. Lidovci a unionisté sněmovnu opustili, protože neprošly jejich pozměňovací návrhy, které se snažily zabránit omezení prezidentských pravomocí. „U té šaškárny nechceme asistovat, prohlásil šéf lidovců Jan Kasal. Komunisté odešli, protože se jim nepodařilo prosadit větší pravomoci pro Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ).

Ústavní změny odnímají hlavě státu právo, aby po volbách sama zvolila, koho pověří sestavením vlády. Vždy to bude muset být výhradně volební vítěz. Pokud jeho pokus o ustavení kabinetu selže, prezident bude muset pověřit zástupce strany, která získ ala druhý nejvyšší počet mandátů. Prezident už také nebude mít výlučné právo navržení a jmenování členů Bankovní rady ČNB, nýbrž jen třetiny z nich. Další bude jmenovat na návrh Poslanecké sněmovny a Senátu. Prezidenta a viceprezident a NKÚ bude jmenovat na návrh sněmovny, předsedu a místopředsedy Nejvyššího soudu pak na návrh Senátu. Omezeno by mělo být i prezidentské právo udělovat milosti. Nyní může hlava státu odpouštět a zmírňovat tresty uložené soudem, zahlazovat odsouzení a nařizovat, aby nebylo zahájeno trestní řízení či se v něm nepokračovalo. Napříště bude smět jen odpouštět a zmírňovat tresty uložené soudem a zahlazovat odsouzení.

CIF24

Se schválenými úpravami ústavy musí vyslovit souhlas Senát. V horní komoře Parlamentu však ČSSD a ODS chybí k potřebné většině jeden hlas. O zvednutí ruky pro budou muset tedy tyto senátorské kluby přesvědčit komunistické senátory.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).