Menu Zavřít

OBVINĚNÍ PO TŘECH MĚSÍCÍCH

18. 9. 2001
Autor: Euro.cz

Private Investors

Praha (ČTK) – Jeden ze spolumajitelů a někdejší prokurista společnosti Private Investors Dušan Tejkal byl minulý týden obviněn ze zpronevěry. Je podezřelý, že uzavřením smlouvy s firmou A. B. Watley připravil klienty Private Investors o 932 milionů korun.

Bývalý šéf makléřské firmy podle obvinění smluvně umožnil, aby americké A. B. Watley byly dávány do zástavy mimo jiné cenné papíry klientů jeho firmy, kteří k tomu nedali souhlas. Americká společnost, obchodující s cennými papíry, pak postupně uplatňovala zástavní právo a na majetku klientů Private Investors vznikla téměř miliardová škoda. „S obviněním v žádném případě nesouhlasím. Pevně věřím, že mi bude umožněno podat orgánům činným v trestním řízení informace, které povedou ke stažení obvinění nebo minimálně k jeho překvalifikaci, prohlásil Tejkal.

MMF24

Největší domácí obchodník s americkými akciemi Private Investors oznámil 21. května úpadek. Soud na něj 1. června vyhlásil konkurs. Většina akcií klientů propadla jako zástava americké A. B. Watley a zbytek firma prodala. Někteří zákazníci společnosti nakupovali americké akcie na úvěr. Kvůli strmému klesání burz ve Spojených státech nebyli schopni dostát svým závazkům. A. B. Watley pak využila jako zástavu i cenné papíry jiných klientů Private Investors, kteří však měli akcie evidovány na stejném majetkovém účtu u A. B. Watley.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).