Menu Zavřít

Obyčejní lidé volili knížete

29. 5. 2010
Autor: Euro.cz

Volby 2010 Mgr.

Podtitul:
Jiří Paroubek a jeho ČSSD se triumfálního vítězství nedočkali

Paroubek je mrtvej, sdělil týdeníku EURO v sobotu odpoledne po sečtení zhruba 50 procent hlasů senátor za ODS Alexandr Vondra. „A nejen Paroubek,“ doplnil nezávisle na Vondrovi Daniel Korte, čtyřka na pražské kandidátce TOP 09. Proč taková silná vyjádření? Jiří Paroubek a ČSSD ve volbách do Poslanecké sněmovny oproti svému očekávání neuspěli. Drtivé vítězství se ani zdaleka nekonalo. A cesta k premiérskému křeslu, potažmo na Hrad, se šéfovi sociálních demokratů zřejmě uzavřela. „Země má nakročeno k pravicové koalici,“ sdělil předseda ČSSD v prvním oficiálním prohlášení. Paroubek přiznal, že směr, který si vybrali voliči, je jiný, než si přála sociální demokracie, a večer odstoupil.
Obě velké strany – ODS a ČSSD – oproti volbám v roce 2006 výrazně oslabily. Vítězem voleb se zdá jednoznačně TOP 09 v závěsu s Věcmi veřejnými. Tyto dvě nové strany vystřídají ve sněmovně tradiční KDU-ČSL (reakce jejího předsedy Cyrila Svobody byla rychlá – rezignoval) a Stranu zelených, jejíž působení ve sněmovně se zatím omezilo na jedno čtyřleté volební období. Povolební rozložení sil se výrazně změnilo. Jak pravil místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach: „Už tu nejsou malé, ale vyrovnané strany.“ A stále i komunisté, dodejme.

Paroubek splaskl

Zkušený praktik a realista Paroubek si musel již těsně po druhé hodině odpolední, kdy byly zveřejněny první odhady výsledků, takzvané exit polls (tentokrát v podstatě velmi přesné), uvědomit, že jeho sen o triumfálním návratu k moci se asi neuskuteční. Na řadu přijdou těžká koaliční vyjednávání. „Očekáváme, že prezident Klaus zachová konzistenci z let minulých a pověří sestavením vlády vítěznou stranu, tedy nás,“ naznačil Škromach možný vývoj. A dodal, že „ČSSD už dříve ukázala, že je schopná sestavit středo-levou vládu“. Navzdory tomu klesala postupně nálada v Lidovém domě do stavu blížícího se ponurosti, přestože před zveřejněním prvních výsledků voleb byla oranžově zářivá a usměvavá.
Ministr vnitra Martin Pecina, jenž v Praze coby lídr pražské kandidátky ČSSD nesplnil Paroubkovo zadání zvítězit a utrpěl drtivou porážku od tandemu TOP 09 a ODS, míní, že předvolební rétorika bude určitě jiná než povolební. Zřejmě narážel na fakt, že s Paroubkem odmítly jít do koalice všechny strany kromě komunistů. Kdo by mohl přistoupit na nabídku spolupráce s ČSSD i poté, co Paroubek odstoupil? Snad jedině strana středu Věci veřejné Radka Johna. Ale to ani s podporou KSČM nemusí na funkční vládu stačit.

Koalice rozpočtové odpovědnosti

Dle informací týdeníku EURO vzniká v ČSSD protiparoubkovská koalice pod vedením hejtmana Jihomoravského kraje Michala Haška, která s možnými koaličními partnery vyjednává sama.
Lídr ODS Petr Nečas již v první reakci po skončení voleb řekl, že se otvírá šance k vytvoření „koalice rozpočtové odpovědnosti“. Tím měl zřejmě na mysli vládu pravého středu – tedy koalici ve složení ODS, TOP 09 a Věci veřejné. Mohlo by to tak dopadnout. Navíc předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg rozptýlil obavy občanských demokratů, že by snad jeho strana uvažovala o spojení se sociálními demokraty. „To by se ČSSD musela otočit na podpatku,“ sdělil týdeníku EURO. Na otázku, do jaké míry je pravděpodobná jejich spolupráce s Věcmi veřejnými, kníže prohlásil: „U nich musíme zjistit, kdo je kdo.“ Poslanec ODS Petr Tluchoř, který bude ve vyjednávacím týmu o nové koalici, to řekl jasně: „Prioritou je nelevicová vláda.“
Letošní volby jsou pro ČSSD a také pro ODS přelomové i v tom smyslu, že přijdou o spoustu peněz ze státního rozpočtu. To, že získaly výrazně méně hlasů, se promítne do jejich snížených příjmů v řádu desítek milionů korun. Přinejmenším ODS však bude mít poslanecký klub plný nových tváří, protože lidé skutečně kroužkovali kandidáty ze zadních pozic. Obzvlášť v malých regionech tito adepti přeskočili zkušené a někdy zprofanované matadory na prvním místech kandidátek.

Co je samozřejmost?

Co očekává „obyčejný volič“ od jakékoli nové vlády, pravicové či levicové? Že bude dobře hospodařit, udržovat zdravé veřejné finance, snižovat dluh a konečně řešit penzijní systém. Měla by vést inteligentní zahraniční politiku vůči Evropské unii, USA a Rusku, neměla by si nic diktovat. A především by neměla krást. Na korupci jsou voliči hákliví, jak ostatně ukázaly i tyto volby. Vše vyjmenované by mělo být pro všechny rozumné politiky samozřejmostí.
Dočkáme se takového a tolik potřebného vládnutí od nového kabinetu České republiky?

Graf (koláč):
Věci veřejné rozhodnou

ČSSD 57 poslanců
ODS 51 poslanců
TOP 09 41 poslanců
KSČM 26 poslanců
Věci veřejné 25 poslanců

ebf - tip - debata

Pramen: Český statistický úřad

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).