Menu Zavřít

Obyvatelé EU jako občané druhé kategorie? Europarlament kritizuje britský plán

10. 7. 2017
Autor: čtk

Evropský parlament jako diskriminační kritizuje britský návrh přístupu k unijním občanům poté, co Spojené království opustí Evropskou unii. V dopise adresovaném unijnímu vyjednávači pro brexit Michelu Barnierovi pak představitelé europarlamentních uskupení upozorňují, že odmítnou jakoukoli dohodu s Londýnem, která učiní z obyvatel členských států občany druhé kategorie. Evropský parlament ze strany EU může dohodu o brexitu vetovat.

„Evropský parlament si vyhrazuje právo odmítnout jakékoli ujednání, které bude hůře než nyní nakládat s občany EU, a to nehledě na jejich národnost,“ cituje z dopisu britský deník The Guardian.

Dopis, jehož autorem je předák liberálů a europarlamentní koordinátor pro brexit Guy Verhofstadt, podepsali také představitelé europarlamentních skupin lidovců, sociálních demokratů, zelených a levice. Všechny tyto politické skupiny mají v EP pohodlnou 77procentní většinu, takže mohou dohodu o brexitu odmítnout.


100 miliard eur za rozvod. Mayová prý kvůli požadavku EU opustí jednání

 Britská premiérka Theresa Mayová chce, aby s občany Evropské unie žijícími v zemi legálně bylo i po odchodu Británie z evropského bloku zacházeno jako s Brity.


Na konci června britská premiérka Theresa Mayová uvedla, že chce, aby s občany Evropské unie žijícími v zemi legálně k zatím nestanovenému datu nepřetržitě alespoň pět let bylo i po odchodu Británie z evropského bloku zacházeno jako s Brity, tedy aby měli stejná práva například pokud jde o lékařskou péči a školství. Barnier ale vzápětí britský návrh označil za málo ambiciózní, nejasný a s nedostatečnými zárukami.

ebf - tip - debata

V Británii jsou asi tři miliony lidí z jiných unijních zemí, jinde v EU pak žije zhruba milion Britů. Europarlament chce, aby práva Britů i občanů EU byla po brexitu stejná a nediskriminační.

Přečtěte si také:

Mayová: Británie chce, aby občané EU zůstali i po brexitu

Vyjednavač brexitu Davis si není stoprocentně jistý dobrou obchodní dohodou s EU


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).