Menu Zavřít

Obyvatelům zasaženým povodněmi pomáhají i tuzemské firmy. Výše materiálních škod bude nejspíš výrazně nad rokem 2013

16. 9. 2024
Doba čtení: 6 minut
Autor: Depositphotos
  • Češi opět prokazují solidaritu, tentokrát během letošních povodní, které zasáhly především Moravskoslezský a Olomoucký kraj
  • Kromě IZS, neziskových organizací a dobrovolníků se do pomoci zasaženým obyvatelům zapojily i tuzemské firmy. Na situaci reagovala také média a vysoké školy
  • Na vyčíslení škod je zatím brzy. Vzhledem k velkému rozsahu záplav to ale zatím vypadá, že po materiální stránce budou ztráty výrazně větší než v roce 2013

Že jsou Češi během krizových situací schopní se semknout a prokázat mimořádnou dávku solidarity, jsme se přesvědčili už v minulosti. Ostatně, není to tak dávno, co se během pandemie zapojily tisíce lidí do šití roušek, nebo když v důsledku tornáda na Moravě pomáhali zasaženým lidem opravovat jejich rozpadlé domy.

Jiné to, zdá se, nebude ani letos, kdy se Českou republikou prohnala místy i větší než stoletá voda. Ta nejvíce zasáhla obyvatele Moravskoslezského a Olomouckého kraje. V mnoha oblastech navíc riziko stále přetrvává.

Outstream Placeholder

Kromě samotných obcí, integrovaného záchranného systému, neziskových organizací a dobrovolníků se k pomoci uchýlila i řada firem. Mezi nimi, jak upozorňuje náš sesterský web Lupa.cz, jsou například i tuzemští mobilní operátoři. Například T-Mobile oznámil, že od nedělní 18. hodiny do úterní půlnoci poskytuje všem svým zákazníkům neomezené volání a mobilní data po celé České republice zdarma.

„I když je mobilní signál stabilní na většině území, z důvodu přerušení dodávek elektřiny stále řešíme výpadky v některých oblastech ČR. Naši technici v terénu zajišťují servis vysílačů i přes komplikace, jako jsou popadané stromy či podmáčená půda,“ napsala společnost na Facebooku s tím, že spolupracuje s krizovými štáby a integrovaným záchranným systémem.

Výstražné informace Českého hydrometeorologického ústavu. Zdroj: ČHMÚ

Obdobnou cestou se ještě tentýž den večer rozhodl jít také Vodafone, který všem zákazníkům s měsíčním tarifem či předplacenými kartami poskytl mobilní data zdarma. Ty budou moci lidé čerpat až do čtvrteční půlnoci. „Ke všem měsíčním tarifům, které ještě nejsou datově neomezené, dáváme zdarma neomezená data na příští dny. Podobně všem s předplacenými službami, kteří budou mít do 19. 9. 23:59 aktivní datový balíček, navýšíme zdarma data o 1 GB,“ uvedl mluvčí Ondřej Luštinec.

A bokem nezůstal ani třetí z největších operátorů, a sice O2. Ten zákazníkům, kteří vlivem záplav bojují s výpadkem internetu, poskytl zdarma neomezená data v telefonu. Informoval o tom na sociální síti X.

Videostream zdarma a mapa záplav k tomu

Mobilními operátory solidarita nekončí. Pomoci se rozhodla třeba také Česká tisková kancelář, která ještě v pátek poskytla bezplatný přístup k živým přenosům týkajícím se právě extrémních dešťů a tehdy ještě „pouze“ hrozícím povodním. Server Mapy.cz zase vytvořil volně dostupnou povodňovou mapu zrcadlící data Českého hydrometeorologického ústavu, čímž webovým stránkám organizace odlehčily.

Abychom nezůstávali jen u firem, na odklízení následků záplav, poskytování humanitární pomoci a podpoře zasažených obyvatel se podílí i celá řada neziskových organizací. Mezi nimi třeba organizace ADRA, která koordinuje dobrovolníky v postižených oblastech, kde pomáhají s úklidem a poskytováním materiální pomoci. Spustila rovněž sbírku SOS ADRA Povodně 2024.

Aby občané byli více v obraze. Chytrou komunikaci od Munipolisu používá už takřka polovina českých samospráv
Přečtěte si také:

Aby občané byli více v obraze. Chytrou komunikaci od Munipolisu používá už takřka polovina českých samospráv

Povodňový tým aktivoval také Člověk v tísni. Ten vypravuje pracovníky do terénu, kde poskytují nejen materiální, ale i psychosociální podporu. „Stejně jako při minulých povodních budeme po opadnutí vody finančními dary pomáhat ‎především s obnovou domů a bytů těch nejzranitelnějších, kteří si sami pomoci nedokáží,“ napsal na stránkách organizace vedoucí povodňového týmu Marek Štys a doplnil, že míra poskytované pomoci bude záležet hlavně na tom, kolik se podaří ‎vybrat ve veřejné sbírce SOS Povodně.

Sbírku spustil rovněž Červený kříž, Donio či Diakonie. A v neposlední řadě dobrovolníci pomáhají i v rámci Potravinových bank, které zajišťují dodávky trvanlivých potravin a základních hygienických potřeb pro zasažené rodiny.

Start semestru počká

Na záplavy reagovalo i několik vysokých škol, na řadě z nich měl podzimní semestr totiž začít už toto pondělí. Výuku v prvním týdnu podle webu ČTK zrušila například Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně nebo Filozofická fakulta Masarykovy univerzity v Brně. Jejich rozhodnutí podpořil také ministr školství Mikuláš Bek. „Rozhodnutí rektorů či děkanů o posunutí začátku výuky považuji za moudré nejen s ohledem na studenty přímo zasažené povodněmi, ale také s ohledem na dopravní komplikace, které lze počátkem týdne očekávat v řadě regionů,“ řekl na sociální síti X.

Pomoc České republice nabídli i v zahraničí, včetně Ukrajiny a Slovinska. S odkazem na ministra zahraničí Jana Lipavského to v neděli oznámila ČTK.

Ačkoli je na vyčíslování škod ještě brzy, už teď je jasné, že se na Česku záplavy podepíší materiálně i hospodářsky. „Letošní povodně zatím bohužel zasahují relativně velkou část celé republiky, což hovoří spíše pro vyšší materiální škody přesahující výrazně škody roku 2013 a odpovídající spíše roku 1997 nebo 2002, kdy se škody pohybovaly okolo tří procent HDP,“ okomentoval hlavní ekonom Patria Finance Jan Bureš.

Ten zároveň podotkl, že oproti minulosti se letošní protipovodňová ochrana ukázala jako efektivnější, a tak velké metropole včetně Prahy mohou být zasaženy o poznání menší intenzitou. Horší je však situace v některých velkých městech na Moravě a ve Slezsku. „Právě zásah velkých center bude asi klíčovým faktorem ovlivňujícím jak celkovou výši materiálních škod, tak míru ,dočasného‘ zpomalení HDP,“ upřesnil.

Zaplavená Kofola a opravy na bedrech ČEZu

Záplavy se už nyní podepisují třeba na společnosti Kofola, jejíž klíčové výrobní závody se nacházejí právě v severovýchodní části republiky, včetně Litovle, Hanušovic a Krnova. A právě tam byla podle generálního ředitele celé skupiny Jannise Samarase pro firmu situace zdaleka nejhorší – hladina vody zde měla dosáhnout vyšší hranice než v dramatickém roce 1997. 

Voda se opět dostala do celého areálu, aktuálně ji odčerpáváme ze všech míst a zjišťujeme rozsah škod. Snažíme se spustit záložní elektrocentrálu, neboť město Krnov je stále bez proudu. Zítra začneme s úklidem a budeme se soustředit na co nejrychlejší obnovení chodu závodu. Zkraje příštího týdne budeme mít jasnější představu, jak dlouho to bude trvat,“ nechal se slyšet Samaras.

Dle analytika J&T Banky Pavla Rysky, jenž situaci komentoval ještě před vydáním oficiální tiskové zprávy společnosti, letošní povodně zásadní dopad na celoroční tržby Kofoly nejspíš mít nebudou. To proto, že hlavní sezóna už skončila.

Investoři jsou taky lidi. České firmy radí startupům, jak je zaujmout
Přečtěte si také:

Investoři jsou taky lidi. České firmy radí startupům, jak je zaujmout

Na druhou stranu, jak upozornil Seznam.cz, živelná katastrofa se podepsala na akciích Kofoly jako takových. Jejich cena na pražské burze v pondělí zamířila o pět procent níže na 319 korun za kus. Později ovšem společnost ztrátu částečně vymazala.

ebf - tip - debata

Větší finanční zátěži se pak pravděpodobně nevyhne ani skupina ČEZ, která bude muset vynaložit náklady na opravy elektrické sítě. V ,ohrožení‘ by pak teoreticky mohla být i firma COLT CZ, jejíž hlavní výrobní závod se nachází v Uherském Brodě. A s vyššími výdaji pak podle J&T Banky musí počítat také pojišťovny, kterým vzrostou útraty za pojistná plnění.

„Z pohledu měnové politiky věříme, že povodně nebudou ve finále silným argumentem pro rychlejší snižování úrokových sazeb. Jedná se o ,dočasný negativní nabídkový šok‘, který sice může dočasně zpomalit ekonomiku, ale současně může přiživovat inflační tlaky v ekonomice,“ objasnil Bureš z Patria Finance s tím, že na povodně může negativně reagovat i česká koruna. Pravděpodobně však půjde jen o dočasný efekt.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).