Menu Zavřít

OČEKÁVANÉ ZVÝŠENÍ

5. 10. 2001
Autor: Euro.cz

Otevřené podílové fondy

PRAHA (ČTK) – Analytik ratingové agentury CRA Rating Agency René Činátl odhaduje, že vklady obyvatel ČR do otevřených podílových fondů (OPF) během následujících pěti let vzrostou ze současných 78,4 miliardy korun na 200 až 300 miliard.

Zvyšování podílu úspor v PPF je typické pro západní Evropu. Obyvatelé zemí EU mají ve fondech uloženo v průměru 8600 EUR na osobu, v České republice to loni představovalo 217 EUR na osobu. Hlavními konkurenty fondového spoření jsou penzijní připojištění, stavební spoření a životní pojištění.

V příštích letech zřejmě vzroste podíl majetku, který je ve správě zahraničních fondů. Loni tento podíl představoval šest až deset procent, podle odhadů by měl stoupnout na 40 až 60 procent. Důvodem je novela zákona o investičních společnostech a fondech, která umožní zahraničním správcům působit v ČR.

MMF24

Největší část z celkového spravovaného majetku připadá na fondy smíšené (62 procent) a fondy peněžního trhu (29 procent). Dluhopisové fondy mají pět procent, akciové fondy a fondy fondů po dvou procentech.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).