Menu Zavřít

Ocelárna Thyssenkrupp opouští elitu. Kvůli slabým výsledkům vypadla z burzovního indexu DAX

5. 9. 2019
Autor: Profimedia.cz

Německá ocelárna Thyssenkrupp opustí 23. září hlavní index německých akcií DAX. Nahradí ji výrobce leteckých motorů MTU Aero Engines AG. Oznámila to společnost Deutsche Börse, která provozuje akciovou burzu ve Frankfurtu nad Mohanem. Thyssenkrupp je tak už druhým zakládajícím členem, který index DAX letos opouští. Důvodem je slabý výkon a s tím spojený pokles ceny akcií firmy.

Akcie Thyssenkrupp za posledních 12 měsíců klesly o 45 procent. Index DAX, který má 30 členů, za stejnou dobu zůstal téměř beze změny. Propadu akcií firmy předcházela čtyři varování před zhoršením zisku a dva neúspěšné pokusy o restrukturalizaci.

Thyssenkrupp se nově stane součástí německého indexu středně velkých společností MDAX.

„Musíme být upřímní: náš výkon byl příliš slabý a náš sestup do indexu MDAX je proto logickým následkem,“ uvedl v prohlášení generální ředitel Thyssenkrupp Guido Kerkhoff. „Důležité je, že teď skupinu připravujeme na novou a ziskovější cestu, abychom získali zpět důvěru investorů.“

Pro Kerkhoffa znamená vyloučení z indexu DAX další prohru v jeho snaze reorganizovat rozsáhlou skupinu prodeje celé nebo části ceněné divize výtahů.


Přibývají signály, že růst české i světové ekonomiky se zadrhává. Čtěte více:

Recese: už je tady zase

 Burza cenných papírů, ilustrační foto


Vyřazení z indexu znamená, že burzovně obchodované fondy ETF, které sledují index DAX, budou muset akcie Thyssenkrupp nyní prodat. Firma také už nebude investiční možností pro podílové fondy omezené pouze na akcie z hlavního indexu.

Firma Thyssen, která se před dvěma desetiletími spojila se společností Krupp, byla členem indexu DAX od jeho vzniku v roce 1988. Loni z indexu vypadl další zakládající člen, bankovní skupina Commerzbank. Nahrazena byla platební firmou Wirecard.

„DAX by měl být odrazem německého průmyslu. Poslední změny jsou znamením doby. Sestup akcií Thyssenkrupp do indexu MDAX by mohl změnit jeho investorskou základnu,“ uvedl analytik Tobias Adler ze společnosti Oddo Seydler, kterého cituje agentura Reuters. Sestup ale podle něj nemusí být nutně špatný, protože menší indexy v posledních letech překonávaly svým výkonem hlavní index DAX. MDAX od ledna 2016 posílil zhruba o čtvrtinu, zatímco DAX o 12 procent. Index malých firem SDAX pak vzrostl o 19 procent.

Kerkhoff minulý měsíc uvedl, že být členem určitého indexu je mnohem méně důležité než další úkoly, jako nalezení nové vlastnické struktury pro další části podnikání. Podobně se vyjádřil i největší akcionář, nadace Alfried Krupp von Bohlen und Halbach. Ten uvedl, že je důležitá prosperita firmy, nikoliv index, ve kterém je zařazena.

Přečtěte si také:

Recese: český automobilový průmysl se připravuje na horší časy

Úředník na dlažbě. Babišova vláda chystá masivní propouštění

EBF24

Pramáti všech krizí. Krach vídeňské burzy z roku 1873 pocítil celý svět

Nástup krize přesně předpovědět nelze, dá se na ní ale vydělat, říká Jan Urban

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).