Menu Zavřít

OCELÁŘSKÁ JEDNIČKA

10. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Usinor, Arbed, Acelaria

Paříž (ČTK) – Francouzská ocelárenská firma Usinor se dohodla na fúzi s lucemburskou Arbed a španělskou Aceralia, čímž vznikne největší ocelárenská firma na světě. Roční produkce nové společnosti by měla činit 46 milionů tun oceli. Nově vzniklá skupina, jejíž obrat by se měl pohybovat kolem 30 miliard EUR, odsune na druhé místo současného světového lídra, japonskou Nippon Steel Corporation. Ta produkuje přibližně 26 milionů tun oceli ročně.

Firmy vytvoří novou skupinu, ve které budou akcionáři Usinoru vlastnit 56,5 procenta, Arbedu 23,4 procenta a Aceralie 20,1 procenta. Firmy odsouhlasily dohodu o vzájemné výměně akcií, podle které akcionáři Aceralie obdrží osm akcií nové skupiny za každých sedm, které v současnosti drží. Akcionáři Arbedu dostanou deset akcií nové skupiny za každou vlastní a Usinoru jednu za jednu.

MMF24

Fúze přišla v době, kdy evropský ocelárenský sektor čelí velmi obtížnému výhledu zastřenému nadměrnou kapacitou a klesajícími cenami. Usinor již dříve uvedl, že jedním z motivů připravované transakce je snaha držet krok s postupující globalizací klientů. Do konce roku 2003 by se spojení mělo promítnout ve snížení nákladů o 300 milionů EUR. Usinor se snažil koupit Aceralii v roce 1997, když ještě byla státním podnikem Corporación Siderugica Integral, španělská vláda však dala přednost lucemburské společnosti. Arbed je nyní jedním z vládou preferovaných potenciálních uchazečů o ostravskou Novou huť. Vláda chce prodat více než 67 procent akcií Nové huti do konce letošního roku a nyní vybírá pro tuto akci nezávislého poradce.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).