Menu Zavřít

Ocenění od staré Macháčkové

9. 9. 2019
Autor: Euro.cz

Ředický Mordýř baví nejen nadhledem. Hlavně svými pivy Jestli se o nějakém českém regionu dá říct, že ho boom minipivovarů obchází, pak je to Pardubický kraj. I proto autorovi tohoto textu způsobil podnik Mordýř z Dolních Ředic u Holic nemalou radost.

Ovšem nejen proto, že rozšířil chudou mapu pivních východních Čech už v roce 2013. Přístup sládka a spoluzakladatele Libora Melicha totiž dává značce Mordýř sympatický nádech a přesahuje provinční uvažování. V sekci Získaná ocenění, kde se obvykle minipivovary honosí nejrůznějšími diplomy i z těch nejmenších jarmarků, Melich píše: „Stará Macháčková a její sestřenice nás již dvakrát pochválily, jinak vůbec nic.“ Atěm, kdo si jeho neflltrované a nepasterované pivo koupí, sládek radí: „Je nutné ho ovšem skladovat v chladu, či lépe neskladovat vůbec, ale hned se mu podívat na dno.“

Když se Mordýř v březnu před šesti lety rozjížděl, stál za ním Melich se dvěma kamarády. Všichni si předtím vařili pivo na sporáku v kuchyni. „Pivečko jsme měli odjakživa rádi. S postupným znechucením z univerzální chuti mnohých dnešních piv jsme pozvolna přešli k domácímu vaření,“ popisuje Melich ve webové kronice pivovaru.

Pak to dali dohromady a začali vyrábět společně v nízké a lehce přehlédnutelné budově bývalých ředických jatek, kde je sice poměrně těsno, ale Mordýř tam funguje dodnes. První pivo s touto značkou se na pípy dostalo v červenci 2013. V začátcích minipivovar produkoval kolem 500 hektolitrů ročně, dnes už výstav překonává hranici 1300 hektolitrů.

Voňavá Kurtizána

Z velmi různorodého a širokého sortimentu Mordýře jsme ochutnali dva voňavé speciály. Prvním z nich byl Elegán 13° (kategorie Pale Lager), jehož výjimečnost spočívá v tom, že vzniká v takzvaných Single Hop (jednochmelových) edicích - pro aktuální várku použil Libor Melich pouze novozélandský chmel Wakatu.

Spodně kvašený světlý speciál s 5,5 procenta alkoholu voní ovocito-chmelově, chuť je velmi svěží a její hlavní dojem se dá popsat jako velmi průrazná a dlouhá suchá bylinná hořkost. Elegán působí velice plně a prezentuje se vynikající pitelností. Šlo o skvělé překvapení.

Drobnohledem prošel i svrchně kvašený speciál Kurtizána 13° (India Pale Ale).

Bohaté kořenění chmely Citra, Polaris, Summit se projevuje v opravdu silné citrusové vůni piva, po napití se v ústech rozbaluje svěžest zralého ovoce a příjemná šťavnatost, ovocitě se odhaluje i hořkost a mírná kyselkavost. I Kurtizána se honosí dobrou pitelností.

S pochvalou se proto ke staré Macháčkové ajejí sestřenici přidává i týdeník Euro. 1

Pivovar Mordýř

Dašická 300, Dolní Ředice Sládek: Libor Melich Nabídka: spodně i svrchně kvašená piva a speciály Co doporučujeme: skvělý Elegán chmelený jen odrůdou Wakatu Prodej piva: ve skleněných a PET lahvích v pivovaru Otevřeno: Po-Pá 13.00-18.00 hodin

bitcoin_skoleni

O autorovi| Ondřej Stratilík, stratilik@mf.cz

  • Našli jste v článku chybu?