Menu Zavřít

Ochota stěhovat se za prací roste

12. 1. 2007
Autor: Euro.cz

Migrace v ČR

WT100

Téměř každý druhý Čech už je ochotný stěhovat se za prací. Z průzkumu, který ke konci loňského roku uskutečnila Hypoteční banka, vyplynulo, že kvůli výhodné pracovní nabídce by změnilo bydliště celkem 45 procent z dotázaných 754 respondentů.
„Nízká mobilita pracovní síly bývá často uváděna jako příčina strukturální nezaměstnanosti a bývá spojena s nefunkčním trhem bydlení. Průzkum však ukázal, že tyto argumenty již do značné míry neplatí. Trh s byty se prohlubuje a instrumenty pro financování bydlení jsou dostupné,“ říká Jan Sadil, generální ředitel Hypoteční banky.
Z průzkumu vyplynulo, že stěhovat se za prací jsou ochotnější muži (49 procent) než ženy (42 procent). V jiném městě či regionu by snáze přijali zaměstnání mladí lidé ve věku do 29 let (63 procent), což koresponduje s vyšší ochotou ke stěhování u lidí, kteří ještě nemají založené vlastní rodiny. Nejmenší chuť se stěhovat mají lidé v domácnosti s nižšími příjmy (patnáct až dvacet tisíc korun měsíčně) a s nejvyššími příjmy (nad 40 tisíc) a také živnostníci. Nezaměstnaných by se stěhovalo 55 procent.
Z těch, kdo změnit místo bydliště ochotni nejsou, polovina uvádí jako důvod rodinné zázemí. Naopak pouhá čtyři procenta z těch, kteří se stěhovat nechtějí, uvedla jako důvod problém sehnat bydlení.

  • Našli jste v článku chybu?