Menu Zavřít

Strážci jádra. Za ochranu Dukovan a Temelína ČEZ zaplatí 650 milionů

2. 12. 2017
Autor: čtk

Jaderné elektrárny v Temelíně a Dukovanech dostanou novou ostrahu. Výběrové řízení za zhruba 650 milionů korun ale budí rozpaky.

Nejdřív přichází útok letadlem, které zastavují rakety české armády. Teroristé to ale nevzdávají. Na vrátnici jaderné elektrárny Temelín posílají náklaďák naložený výbušninami. Akci překazí vojáci se záložáky a třaskavý náklad nakonec zneškodňuje speciální policejní jednotka. A teď pěkně zpátky do reality: tohle byl naštěstí jen námět cvičení Safeguard, během nějž si naše ozbrojené síly ověřily, jak dokážou ochránit obě české jaderné elektrárny.

Běžnou každodenní ostrahu si polostátní společnost ČEZ řeší sama přes najaté soukromé agentury. V aktuální veřejné zakázce hledá firmu, která jí Dukovany a Temelín ohlídá mezi roky 2019 a 2023. I když zatím není cena pětiletého kontraktu oficiálně oznámená, podle zjištění týdeníku Euro se předběžně počítá s maximální sumou 650 milionů korun.

„Do ukončení výběrového řízení sdělujeme informace týkající se tohoto tendru jen a pouze účastníkům,“ odmítá Petr Šuleř z firmy ČEZ prozradit, kolik zájemců se přihlásilo. Je docela škoda, že se český energetický gigant nechce příliš vyjadřovat, protože parametry zakázky podle zjištění týdeníku Euro vyvolávají mnoho otázek.

Negativní unikát

„Těch nespokojených, kteří do výběrového řízení mohli vstoupit, ale nedokážou splnit požadavky, je celá řada,“ vysvětluje Václav Jahodář, viceprezident Komory podniků komerční bezpečnosti ČR. Nezlobí se jenom „notoričtí“ stěžovatelé, jak je u veřejných zakázek zvykem.

„Zadávací dokumentace velmi omezuje množinu těch, kdo se mohou zúčastnit – kritéria jsou velmi unikátní, tedy v negativním smyslu slova,“ pokračuje Jahodář. Podle něj se tak tendru mohou zúčastnit maximálně dvě mezinárodní bezpečnostní agentury působící v Česku.

Jak se hlídají jaderné elektrárny
Policie ČR Přímo v areálu obou českých jaderných elektráren sídlí speciální policejní jednotky, které chrání jak samotné zařízení, tak i nejbližší okolí. Vzhledem ke změně bezpečnostní situace v Evropě došlo k navýšení příslušníků obou jednotek, vedení Policie ČR ale jejich činnost ani počty kvůli citlivosti příliš nekomentuje.
Armáda ČR Ochrana Temelína a Dukovan jako strategických prvků české infrastruktury představuje jeden z hlavních úkolů armády. Letectvo spolu s raketovým plukem chrání jejich vzdušný prostor, pozemní jednotky zase v případě nebezpečí okolí elektráren.
Fyzická ostraha Dozorčí službu anebo například obsluhu vrátnice má na starosti soukromá firma, kterou platí ČEZ. Aktuálně jaderné elektrárny hlídá společnost G4S.

Největší pozdvižení způsobil ČEZ podmínkou, podle níž musí zájemci doložit, že od roku 2015 získali minimálně tři významné kontrakty, přičemž hodnota každého z nich musela činit 70 milionů korun a více. Petr Šuleř požadavek obhajuje tím, že právě takhle si energetický gigant ověří, zda jsou případní zájemci na ostrahu Dukovan a Temelína připraveni.

Podobný požadavek ovšem ČEZ při minulých tendrech neměl. Tvrdí to alespoň společnost G4S, která Dukovany a Temelín střeží už více než dvacet let a nyní se přihlásila i do nové zakázky. Podle Lenky Novákové, obchodní ředitelky G4S, navíc není reálné, že se o ostrahu elektráren mohou hlásit firmy působící pouze na území České republiky. Zakázek přesahujících 70 milionů korun je prý minimální množství. Vlastně je asi jen jediná – ochrana muničních armádních skladů. Aktuální pětiletou smlouvu za 460 milionů získala firma Trade Fides.

Ekonomicky stabilní

„Společnost ČEZ zformulovala v rámci vypsaného výběrového řízení taková kritéria, která s vysokou pravděpodobností zajistí, aby služby fyzické ostrahy byly zajišťovány ekonomicky stabilním subjektem,“ hájí Petr Šuleř nastavený postup.

I když nový kontrakt naběhne až za třináct měsíců, velkou pozornost mu už dnes věnují nejen samotné agentury, které by si na stovky milionů rády sáhly. Jak třeba tvrdí Jiří Kameník, prezident Asociace soukromých bezpečnostních služeb ČR, ČEZ nemůže jít do zakázky s představou, že ušetří. „Jaderná elektrárna je tvrdý strategický cíl. Musejí ji hlídat lidi, co to chápou a budou dodržovat všechny postupy,“ upozorňuje Kameník na další úskalí. Proto i samotná výměna bezpečnostních agentur, pokud k ní 1. ledna 2019 dojde, bude velmi komplikovaný proces. Ať už jde o provoz rádiové sítě a komunikačních stanic, či vlastní výcvik a zaškolení „strážců jádra“.

ebf - tip - debata

Dále čtěte:

Ochrana vánočních trhů: betonové zátarasy mohou spíš ublížit

Kyberzločin na silnici: automobilky zanedbaly ochranu před hackery

Hackerský útok do automobilu, ilustrační foto


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).