Menu Zavřít

Ochrana Trumpových je podle médií nákladná a vyčerpávající

15. 4. 2017
Autor: Profimedia.cz

Své životy dělí mezi New York, Washington a přepychový rezort na Floridě. Členové medializované rodiny Trumpových představují pro agenty pověřené jejich bezpečností drsnou zkoušku. Situaci komplikuje také osobnost prezidenta Donalda Trumpa, který se chlubí tím, že své okolí o svých činech předem neinformuje, napsala agentura AFP.

Kolony silných vozů s tmavými okny, nepřetržitě střežený mrakodrap na Manhattanu, opakované víkendové výlety s Boeingem 747 Air Force One, ochrana pěti prezidentových potomků: účet za tuto extenzivní péči je tajný a jistě tučný.

„Když máte prezidenta, který neodpovídá standardnímu modelu amerických prezidentů, potřebujete více agentů,“ vysvětluje James Reese, bývalý člen speciálních jednotek a nyní odborník na boj proti terorismu. „Musí si také dobře naplánovat odpočinek, aby udrželi pozornost na maximální možné úrovni,“ dodává.

Další úskalí představuje roztříštěná logistika: prezidentova manželka Melania zůstává v New Yorku společně se synem Barronem. Jedenáctiletý chlapec cestuje každý den do školy s doprovodem agentů Tajné služby USA (United States Secret Service), což je v USA federální orgán pověřený ochranou hlavy státu. Stejně tak je tomu u prezidentovy dcery Ivanky a jejího chotě Jareda Kushnera, kteří bydlí v luxusní rezidenci ve Washingtonu. Jejich dům je střežen ve dne v noci, na každé cestě do Bílého domu manžele doprovází konvoj Tajné služby.


Přečtěte si, jak Trumpa komentuje Luboš Heger:

Hovězí ve vlastní hlavě

Lubomír Heger


Ta se stará také o bezpečí prezidentových synů Erica a Dona, kteří stojí v čele rodinného podnikatelského impéria. Muži s charakteristickými sluchátky v uších je obklopují i na jejich četných zahraničních cestách. Lednová obchodní cesta Erica Trumpa do Uruguaye tak mohla americké daňové poplatníky stát přibližně 100 tisíc dolarů (2,5 milionu korun).

Do březnového lyžařského pobytu Erica, Dona a Ivanky v coloradském středisku Aspen byla zapojena stovka agentů. Aby mohli prezidentovy děti a vnoučata sledovat na každém kroku, utratili podle deníku Aspen Times za půjčení lyžařského vybavení 12 tisíc dolarů (300 tisíc korun). Deník The New York Times uvedl, že oproti normě má nyní Tajná služba na starosti o 40 procent osob více.

„Jsou totálně vyčerpaní,“ řekl člen Sněmovny reprezentantů Jason Chaffetz. Jeho kolega Elijah Cummings o práci v prezidentově ochrance řekl, že „je to jako jet na kole, ze kterého nikdy nemůžete sesednout“.


Má Trumpova dcera problém? Čtěte:

Korupce v Riu. Stopy vedou k Trumpovým dětem

Ivanka a Donald Trump Junior v roce 2005.

CIF24


Členové tělesné stráže si kvůli práci musejí pronajímat prostory v Trump Tower na newyorské Páté Avenue nebo jezdit na golfových vozítkách, to když je prezident v komplexu Mar-a-Lago na Floridě. Rezort, ve kterém Donald Trump strávil sedm z 13 víkendů od nástupu do úřadu, je dalším bezpečnostním oříškem.

„Hlavní výzvou je rozvržení komplexu, který nebyl vybudován podle pravidel na ochranu prezidenta Spojených států,“ říká James Reese o středisku Mar-a-Lago, které je navíc stále otevřené pro veřejnost. „Oficiální prezidentské letní sídlo Camp David je naopak izolované a dá se mnohem lépe bránit,“ vysvětluje.


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).