Menu Zavřít

Ochranná známka zajistí spolehlivou identifikaci vaší značky. Jak a kde ji zaregistrovat?

19. 8. 2022
Doba čtení: 6 minut
Autor: Depositphotos

Pokud nabízíte zajímavé výrobky nebo služby, o které je velký zájem, a prestiž vašeho podniku roste, pak je na čase pořídit si ochrannou známku. Díky ní si pojistíte, že vaše konkurence nebude na trhu nabízet podobné výrobky a služby pod stejnou značkou, názvem či logem. Pojďte se podívat, podle čeho svoji ochrannou známku zvolit a jak ji zaregistrovat.

K čemu slouží ochranná známka

Ochranné známky jsou označením produktu nebo služby, které má sloužit k jejich odlišení od výrobků a služeb konkurence. Označení jsou definována slovy, obrázky, barvou, vzorem, tvarem a dalšími charakteristikami, jež zajišťují vlastníkovi známky ochranu a identifikaci jeho značky. Jedná se o nehmotný majetek firmy zapsaný v rejstříku Úřadu průmyslového vlastnictví (ÚPV). Danou problematiku pak upravuje zákon č. 441/2003 Sb., o ochranných známkách včetně všech vydaných novel.

Druhy ochranných známek

Na základě způsobu označení ochranných známek upravuje česká legislativa jedenáct druhů, které jsou specificky charakterizovány tak, aby splňovaly takzvanou rozlišovací způsobilost. Tento druh si zájemce o registraci zvolí na základě toho, co potřebuje chránit a jakou má známkovou strategii. Přibližně 99 procent všech registrovaných známek v ČR však tvoří především typ slovní a obrazový. 

Konkrétní typy ochranných známek:

  1. slovní ochranná známka,
  2. obrazová ochranná známka,
  3. prostorová ochranná známka,
  4. poziční ochranná známka,
  5. ochranná známka se vzorem 
  6. ochranná známka se specifikací barvy,
  7. zvuková ochranná známka,
  8. multimediální ochranná známka,
  9. hologramová ochranná známka,
  10. pohybová ochranná známka,
  11. jiné ochranné známky, které nebylo možné zařadit do druhů výše.

Klasifikační systém pro EU

Třídy ochranných známek stanovuje takzvané Niceské třídění, což je systém sloužící pro přihlášení ochranných známek Evropské unie. Ten rozlišuje 34 tříd výrobků (1 – 34) a 11 tříd služeb (35 – 45). Jednotlivé třídy jsou pak charakteristické pro určitý typ výrobku nebo služby a definovány skupinou klíčových slov. Každá evropská ochranná známka by měla mít přiřazenou některou z těchto tříd. Příklady můžete vidět v tabulce níže.

Třída 12 Vozidla; dopravní prostředky pro pohyb po zemi, vodě nebo vzduchem
Třída 24 Textilie a náhražky textilií; bytový textil; textilní a plastové záclony a závěsy
Třída 33 Alkoholické nápoje (s výjimkou piv), alkoholové přípravky pro přípravu nápojů
Třída 41 Vzdělávání; školení; zábava; sportovní a kulturní činnosti
Třída 43 Služby zajišťující stravování a nápoje; dočasné ubytování

Certifikační a kolektivní ochranná známka

Zatím byla řeč pouze o individuálních ochranných známkách. Kromě nich ale existují ještě známky kolektivní a certifikační. Obě dvě možnosti se vyznačují specifickými vlastnostmi, které jsou vysvětleny níže.

  • Kolektivní ochranná známka – společná známka pro konkrétní sdružení výrobců, producentů, obchodníků nebo poskytovatelů služeb. Mohou ji používat pouze členové daného sdružení, které má tuto známku registrovanou.
  • Certifikační ochranná známka – jedná se o druh značení, které slouží jako osvědčení konkrétních vlastností daného výrobku či služby. Jasně definuje a potvrzuje způsob výroby, materiál, kvalitu, přesnost a další specifické parametry. Vlastník certifikační ochranné známky ale nemůže vlastní produkty nebo služby pod touto certifikací dodávat či poskytovat. Může pouze danou certifikaci nabízet jiným subjektům na jejich výrobky a služby, takže má takzvanou povinnost neutrality.

Databáze ochranných známek

Seznam ochranných známek najdete v online databázi na webových stránkách ÚPV. Ta zahrnuje jak známky registrované pro Českou republiku, tak i ty, které jsou přihlášené pro WIPO a EUIPO. Pojďme si vysvětlit, co tyto zkratky znamenají.

  • WIPO (World Intellectual Property Organization) – jde o světovou organizaci duševního vlastnictví, která je zároveň orgánem OSN a zabývá se dozorem nad ochranou průmyslového a duševního vlastnictví. 
  • EUIPO (European Union Intellectual Property Office) – úřad Evropské unie pro duševní vlastnictví, který má na starosti správu ochranných známek a průmyslových vzorů, jež jsou platné v EU.

Chcete-li zjistit, jestli už byla registrovaná konkrétní ochranná známka, databáze vám ji pomůže najít. Stačí do formuláře, který se vám po jejím otevření zobrazí, vyplnit položku Znění ochranné známky a během pár chvil získáte seznam nalezených výsledků. Dále můžete výsledky zúžit použitím dalších filtrů, jako jsou například třídy výrobků a služeb nebo druh. Takto postupně je možné prohledávat pro různé ochranné známky registr český, evropský i celosvětový.

Přihlášení ochranné známky

Registrace ochranné známky probíhá na Úřadu průmyslového vlastnictví a může tak učinit fyzická i právnická osoba. Přihláška ochranné známky však zahrnuje splnění několika důležitých podmínek. První z nich je nutnost mít v České republice trvalý pobyt, sídlo či průmyslový nebo obchodní závod. V jiném případě si musíte najít pověřené zastoupení. 

Druhou zásadní podmínkou je, že registrovaná ochranná známka se musí vztahovat pouze na výrobky nebo služby, jež jsou předmětem vašeho podnikání, tedy na takovou činnost, která je zahrnuta ve vašem živnostenském oprávnění.

Jakmile podáte přihlášku na ÚPV, získáváte takzvané právo přednosti, což znamená, že žádná jiná osoba si nemůže registrovat stejnou známku jako vy. Následuje proces přezkoumání a kontroly úřadem průmyslového vlastnictví, a pokud je vše v pořádku, dochází ke zveřejnění přihlášky, kdy má veřejnost po dobu tří měsíců možnost podat námitky a připomínky. Průměrná doba celého řízení pak trvá dohromady pět až dvanáct měsíců.

Cena ochranné známky

Cena registrace ochranné známky se pohybuje v řádech tisíců korun a závisí na rozsahu výrobků a služeb, kterých se týká, a také na území, pro které bude registrována. Například poplatek pro známky platné v EU začíná na částce 850 eur. Pro Českou republiku je cena o něco nižší, konkrétně v rozmezí od pěti do deseti tisíc korun.

Poplatek kromě zpracování samotné přihlášky zahrnuje také kontrolu, zda nenastane konflikt nově registrovaného názvu či loga s nějakou již existující ochrannou známkou. Pozitivní zprávou je, že malé a střední podniky mohou na registraci získat dotaci od Evropské unie, a to až 1500 eur.

MMF24

Převod ochranné známky

K převodu ochranné známky dochází buď uzavřením převodní smlouvy mezi vlastníkem zapsané známky a nabyvatelem, nebo potvrzením o převodu. Pakliže je tento proces sjednáván za úplatu, doporučuje se zvolit první ze zmíněných možností, tedy uzavření smlouvy. V tomto dokumentu by pak mělo být stanoveno, v jakém rozsahu bude známka přenesena na nového majitele. To znamená, zda dojde ke kompletnímu převodu práv pro všechny výrobky a služby, nebo jen pro nějakou jejich část.

Na základě zmíněné smlouvy se podá žádost na Úřad průmyslového vlastnictví, aby mohla být změna oficiálně provedena v rejstříku. Tuto žádost je možné zaslat poštou na adresu úřadu nebo elektronicky přes datovou schránku na e-podatelnu ÚPV. Společně s touto žádostí je nezbytné zaslat také podepsanou a datovanou smlouvu či potvrzení o převodu jako její přílohu. Nakonec bude ještě potřeba úřadu zaplatit správní poplatek za převod, který činí 600 korun.

Co je to ochranná známka?
Jedná se o nehmotný majetek podnikajícího subjektu, který slouží k ochraně a identifikaci výrobků a služeb. Registrovat ji může právnická i fyzická osoba s trvalým pobytem, sídlem nebo provozovnou na území, pro které se známka zřizuje. Ochranná známka se vztahuje pouze na produkty a služby, jež jsou předmětem podnikání jejího vlastníka dle živnostenského oprávnění.
Jaké jsou druhy ochranných známek?
Existuje celkem 11 druhů ochranných známek, které upravuje česká legislativa. Patří sem známka slovní, obrazová, prostorová, poziční, zvuková, se vzorem, se specifickou barvou, multimediální, hologramová a pohybová. Jedenáctá skupina nese název ,jiná‘ a jsou zde zahrnuty známky, které nespadají do předchozích druhů.
Co obnáší registrace ochranné známky?
Zájemce o registraci ochranné známky musí podat na Úřad průmyslového vlastnictví přihlášku, kde bude určeno, pro jaké území bude známka platná a pod jaký druh a třídu spadá. Registrační poplatek známky platné na území České republiky se pohybuje od pěti do deseti tisíc korun v závislosti na jejím rozsahu.
  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).