Menu Zavřít

Ochutnali jsme za vás

14. 10. 2002
Autor: Euro.cz

Sauvignon Templářské sklepy Čejkovice Cena v maloobchodě: 79 Kč Charaktaristika: Barva: zelenožlutá Vůně: vlhká kopřiva Chuť: ostrá, kopřivová, pálivá, hrubá Hodnocení: Pěkná a ušlechtile vyhlížející etiketa slibuje mnohem více, než čeho se při následné degustaci dočkáte.

Sauvignon

Templářské sklepy Čejkovice

Cena v maloobchodě: 79 Kč

Charaktaristika:

Barva: zelenožlutá

Vůně: vlhká kopřiva

Chuť: ostrá, kopřivová, pálivá, hrubá

Hodnocení: Pěkná a ušlechtile vyhlížející etiketa slibuje mnohem více, než čeho se při následné degustaci dočkáte. Sauvignon patří ke královským odrůdám, vyžaduje však opravdu skvělé polohy, aby mohl dostatečně vyzrát. Potom se můžete potěšit jeho jemnou broskvovou vůní. V opačném případě nám nabídne nezajímavé, podprůměrné víno s výrazně kopřivovým nádechem, u nějž je obtížné hledat pozitivní charakterové rysy. Nemá smysl produkovat za každou cenu všude všechno, ale pěstovat to, co má v daném místě smysl. Někde třeba na množství, ale především na kvalitu. Produkce tohoto typu je se vstupem do EU odsouzena k zániku. Cenou nebude moci konkurovat slušným stolním vínům Španělska a Itálie a kvalitou si zákazníka nezíská. Tudy cesta k budoucnosti moravského vinařství nevede.

Vin de Pays d´Oc „Blanc de blancs“

J. P. Chenet

Cena v maloobchodě: 169 Kč

Charakteristika:

Barva: světlá, zelenkavá

Vůně: ovocná, plná, tropické ovoce

EBF24

Chuť: jemná, jižní, s kratší dochutí

Hodnocení: Atipicky tvarovaná láhev, komerční název „Blanc de blancs“ - tedy „Bílé z bílého“, výrobce, který je ryzí vinařskou velkotovárnou a původ tohoto vína v jihofrancouzském Languedocu, kde se z důvodu přílišného horka pěstuje bílé víno jen okrajově. Nic z toho nevěští nic dobrého. Osud mi však přichystal v tomto směru milé překvapení -„Blanc de blancs“ se ukázalo jako slušné, chuťově přiměřeně bohaté, ale především i poměrně svěží víno. Neboť tak jako vinaři v našich zeměpisných šířkách zápasí s nedostatkem cukru v hroznech, tak mají v horkých oblastech naopak problémy s nedostatkem kyselin. Není to víno, které padne do noty každému. Jakkoli je svěží z hlediska poměrů francouzského jihu, pořád má mnohem nižší hladinu kyselin než vína moravská.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).