Menu Zavřít

Očima podnikatele: Aplikace to za vás nevymyslí

10. 6. 2015
Autor: Google

Čekají nás s chytrými hodinkami převratné změny v našich životech? Kam se budou ubírat trendy v aplikacích? Ondřej Švihálek, expert na mobilní aplikace se zamýšlí nad blízkou budoucností.

Co si počít s chytrými hodinkami

Je neuvěřitelné, jak se již déle než půl roku na internetu, v televizi i v odborných médiích horečně diskutuje o novém fenoménu současnosti, o chytrých hodinkách. Téma samozřejmě vzniklo podstatně dříve, než společnost Apple představila své chytré hodinky iWatch, protože tentokrát nebyla s uvedením podobného produktu první.

Nicméně asijští konkurenti jednoduše nedokázali vyvolat takové tajemno, aby z jejich nových produktů svět dostatečně šílel. Na celé věci je z pohledu člověka zabývajícího se vývojem mobilních aplikací ovšem zajímavější jiný fakt. Samotné hodinky jsou naprosto srozumitelná věc, ale skutečně nové příležitosti, ke kterým by se daly využít jako součást světa mobilních věcí, zase tak jasné nejsou.

Ano, přijmete na hodinkách telefonní hovor, podíváte se, jaké bude počasí, přečtete si zprávu, ale není to trochu málo? Hodinky jsou krásný doplněk samy o sobě, přestal jsem je však nosit právě z toho důvodu, že přesný čas kolem sebe najdete v podstatě na každém rohu. Pokud jsou dnešní hodinky chytré a nejsou to jen hodinky, pak se ptám, kde je ukryta ona chytrost?

Počkejme si, jestli je dovedně skryta například ve schopnosti bezkontaktních plateb, kdy hodinami jen mihnete nad platebním terminálem a budete rázem o pár stovek chudší. Je to rozhodně nádherná představa pro obchodníky, finanční instituce, produktové mágy a předpokládám, že jednou i pro stát. Tedy slušný důvod k dostatečnému šílenství.

Programátoři to za nás nevymyslí

Programování a stejně tak vývoj mobilních aplikací jsou dnes již zcela komoditní záležitostí. Nicméně u mobilní aplikace zdaleka nejde jen o to, dobře ji naprogramovat. Dnes jde zcela zásadně o uvědomění si, co se v záplavě milionů různých mobilních služeb, telefonů, tabletů a „nositelných věcí“ vlastně děje. Lidé si jednoduše zvykli, že pokud mají problém, uchopí mobil a ten jim okamžitě vyřeší jejich veškeré potíže.

Z pohledu podnikatele nebo manažera pak jde o to, jak lze chytrý telefon úspěšně využít ve prospěch podnikání. Myslím, že při přemýšlení o mobilní aplikaci ve firmě se jedná zcela zásadně o to, být vůbec schopen zformulovat, co od mobilního telefonu a mobilních aplikací očekávají mí vlastní zákazníci.

Podstatou realizace úspěšné mobilní aplikace je schopnost v jedné větě říci, co by bylo skvělé, aby mobil pro moje zákazníky udělal, a jak by jim ve zcela konkrétně popsané situaci měl pomoci. Tento způsob přemýšlení se netýká výhradně velkých firem. Naopak. Mobilní aplikace a služby dávají mimořádnou příležitost realizovat zvláště pak malým a středním firmám své tradiční služby tak, jak by je „velký“ konkurent nikdy nebyl schopen nabídnout.

Stačí zmínit příklady dnes již veleznámých online a mobilních služeb, jako jsou Airbnb s nabídkou ubytování po celém světě, aniž by vlastnily jediný hotel, nebo Uber pro sdílení dopravy, aniž by vlastnily jediné auto. Mimo to tu jsou ale také přepravy zásilek, sdílení pracovního místa, kanceláře, bicyklů, obnošeného oblečení a zajištění bůh ví čeho všeho. Lidé tyto nové a srozumitelné mobilní služby milují a programátoři vám je nakonec i velmi rádi naprogramují.

Mobilní internet bude

Dovolím si úplně stručnou úvahu nad tím, jestli skutečně platí, že čím je výkonnější počítač, tím je na jeho zdroje náročnější software, a tak stále dokola.

Pokud platí, že s internetovým připojením mobilních sítí to je nějak podobně, pak už chápu, proč vznikají poměrně odvážné, ale zcela seriózně myšlené aktivity například kabelových televizních operátorů. Ti zkoušejí z každého koncového zařízení, které máte doma, vytvořit Wi-Fi přístupový bod pro veřejnost, a tím pádem nabídnout spolehlivé, rychlé a v zásadě mobilní datové připojení pro kohokoli, kdo jde kolem.

MMF24

Co na celé situaci stále úplně nechápu, je, že ani po téměř dvaceti letech od spuštění sítě GSM a při čtyřech milionech uživatelů mobilního internetu v ČR nechtějí mobilní operátoři nabídnout zcela spolehlivé mobilní připojení svým zákazníkům. Nechť tedy žijí inovace i na tomto poli!

Autor je konzultant a expert na tvorbu mobilních aplikací.

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).