Menu Zavřít

Očista insolvencí

25. 11. 2011
Autor: Euro.cz

U:fon

ebf - tip - debata

Společnost MobilKom, která provozuje nejmladšího českého mobilního operátora U:fon, je od minulého týdne v insolvenci. Návrh na reorganizaci prostřednictvím insolvenčního řízení na sebe podala firma sama kvůli neschopnosti splácet dluhy z minulosti.
„MobilKom je dnes na provozní bázi plně soběstačný, od loňského srpna jsme pravidelně v provozním zisku, který dosahuje několika milionů korun měsíčně. Jenže nás tíží investiční úvěr od China Development Bank, který nejsme schopni za současných podmínek splácet. A když jsme s čínskou bankou nenašli společnou řeč o formě přefinancování, byli jsme nuceni – dle zákonné povinnosti – podat sami na sebe insolvenční návrh. Vlastní chod firmy, poskytování služeb ani naše zákazníky to však nijak neohrozí,“ řekl týdeníku Euro David Spies, obchodní a marketingový ředitel U:fonu.
Z oficiálního dokumentu, který firma podala na pražský Městský soud vyplývá, že celková výše dluhů ke konci října dosahuje 2,15 miliardy korun. Největší část závazků – 1,8 miliardy korun – připadá na jednoho věřitele, který je zároveň jediným akcionářem MobilKomu, a to kyperskou společnost Divenno Holdings. Ta MobilKom odkoupila letos v únoru od investiční skupiny Penta za blíže nespecifikovanou sumu. Kromě tohoto mobilního operátora Divenno Holdings ovládá v Česku i společnosti Dial Telecom a Volný. Jejich zástupci však nechtěli katarzi MobilKomu jakkoli komentovat, stejně jako mateřská firma Divenno sídlící v kyperském Limassolu.
Jako klíčový se jeví dluh operátora vůči zmiňované bance China Development Bank (CDB), ve výši 10,7 milionu eur, což podle aktuálního kurzu činí více než 276 milionů korun. Dluh pochází z doby výstavby U:fonovy sítě, neboť firma kupovala technologie od čínského výrobce ZTE a CDB jí nákup profinancovala prostřednictvím úvěru ve výši 19,3 milionu eur. „Celý tento rok jsme vedli s čínskou bankou jednání o možnosti restrukturalizace dluhu či o možnosti jeho odkoupení naším akcionářem. Bohužel do doby poslední splátky nebylo vyjednávání uzavřeno, tak jsme museli učinit tento krok,“ vysvětluje Spies. Osudným dnem se MobilKomu stalo pondělí 21. listopadu, kdy byla splatná část úvěru ve výši 1,95 milionu eur, tedy více než 50 milionů korun. „Vzhledem k vývoji našeho cash flow a výši likvidních prostředků je nepochybné, že tato splátka nebude ve lhůtě splatnosti uhrazena a že ji nebudeme schopni zaplatit ani v řádu několika dalších měsíců,“ uvádí v insolvenčním návrhu Milan Tybus, předseda představenstva MobilKomu.
Součástí dokumentu je i souhrn majetku operátora, který k 31. říjnu letošního roku činil 439 milionů korun, a informace o obratu MobilKomu v posledním účetním období – ten dosáhl bezmála 666 milionů korun. Firma je dnes podle Spiese provozně soběstačná, poté co prošla několika vlnami reorganizace, má dnes 118 zaměstnanců, kteří se starají o zhruba 100 tisíc zákazníků. „Kromě dluhu od CDB hrají podstatnou roli i náklady na provoz páteřní sítě, kde si pronajímáme datovou kapacitu od několika firem. Při stavbě sítě U:fona se počítalo se zhruba půlmilionem klientů, takže je datová kapacita nadsazena, navíc ceny byly fixovány, zatímco na trhu šly v průběhu let dolů. Tady bude mít insolvenční správce prostor ke snižování nákladů, jinak šetřit už není moc kde,“ dodává Spies.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).