Menu Zavřít

Očištěni

5. 4. 2002
Autor: Euro.cz

Stíhaní manažeři zbaveni podezření

OSTRAVA (rip) - Rok byli označeni pomyslným cejchem obvinění dva bývalí vysocí manažeři ostravské Union banky (UB) Lech Witala a Jozef Dejčík. Až do minulého týdne je policie stíhala kvůli podezření z pomoci k trestnému činu úvěrového podvodu. Měli se podílet na nelegálním proplacení pěti směnek za 350 milionů korun vystavených Slovenským plynárenským průmyslem (SPP) ve prospěch vsetínské společnosti podnikatele Romana Zubíka Sezooz Group (SG). Když obvinění bankéřů před časem komentoval dohlížející státní zástupce Rostislav Bajger, hovořil o tom, že prosadili proplacení směnek, i když věděli, že byly vystaveny na základě fiktivního obchodního případu. Zastavení stíhání dnes vysvětluje takto: „Nemáme dostatek důkazů k prokázání, že obvinění o fiktivních smlouvách mezi SPP a Sezooz Group věděli.“
„Od začátku bylo jasné, že jde o vykonstruovaná a účelová obvinění, která měla napomoci SPP ve směnečném sporu, který jsme s touto firmou více než dva roky vedli a několikrát vyhráli,“ uvedl mluvčí UB Josef Řeřicha. Podle rozhodnutí Nejvyššího soudu SR musí SPP bance směnky skutečně proplatit.
Zástupci UB po celou dobu stíhání svých bývalých zaměstnanců (Dejčík pracuje dodnes na vysokém postu skupiny Union Group) tvrdili, že se jejich zaměstnanci nedopustili trestného činu, protože pro banku pouze odkoupili směnky bonitního výstavce. Otazníky nad případem však přesto zůstaly: proklamovaný odkup směnek totiž provedlo úvěrové oddělení, které vedl Witala, obchod proběhl v nezvykle krátkém čase a rozporuplnou smlouvu o podmínkách převodu směnek od SG ani nepřipravoval právní odbor. V jednom ze svých posudků se k verzi, že se jednalo o úvěrový obchod a nikoliv odkup směnek, přiklonila i ČNB.

  • Našli jste v článku chybu?