Menu Zavřít

Chřipková sezóna začíná, vakcín je zatím dostatek

11. 10. 2018
Autor: Profimedia.cz

Očkování je jednou z nejúčinnějších ochranou před chřipkou. Patří mezi očkování nepovinná, takže si ho většina zájemců musí hradit - některé pojišťovny na něj ale klientům přispívají, vybrané skupiny rizikových pojištěnců ho pak mají úplně zdarma. Jednorázová vakcína proti chřipce stojí včetně aplikace u lékaře nejčastěji do 500 korun. Očkování proti chřipce nevytváří doživotní imunitu, a musí se proto každoročně opakovat.

„Nejúčinnější prevencí proti onemocnění chřipkou je očkování, které zabrání nákaze v 70 až 90 procentech a sníží výskyt komplikací až o 80 procent,“ radí například všeobecný praktický lékař MUDr. Jan Virt.

Očkování proti chřipce v sezóně 2018/2019

„V sezóně 2018 až 2019 jsou k dispozici třívalentní i čtyřvalentní (tj. proti třem či čtyřem virovým kmenům - pozn. red.) vakcíny, přičemž plně hrazené, částkou do 250 korun, jsou všechny aktuálně dostupné vakcíny: Influvac, Vaxigrip, Influvac Tetra a Vaxigrip Tetra,“ vysvětluje mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR Oldřich Tichý.

Vakcíny proti chřipce je přitom podle jejího největšího dovozce, firmy Sanofi Pasteur, v Česku pro očkovací sezonu 2018/2019 dostatek. Firma oznámila, že dovezla přes 400 tisíc dávek.

Očkování proti chřipce zdarma

Zákonem o veřejném zdravotním pojištění jsou stanovené skupiny pojištěnců, kterým zdravotní pojišťovny očkování proti chřipce hradí. Očkování proti chřipce zdarma tak platí pro seniory nad 65 let a další zákonem vyjmenované skupiny zdravotně oslabených a rizikových pojištěnců (viz tabulka).

Kdo má nárok na očkování proti chřipce zdarma
Všichni pojištěnci nad 65 let věku.
Pacienti po odstranění sleziny nebo po transplantaci krvetvorných buněk.
Pacienti, kteří trpí závažným chronickým farmakologicky řešeným onemocněním srdce a cév, dýchacích cest, ledvin nebo diabetem. Nárok na úhradu nemá každý diabetik, ale jen ti se závažným onemocněním, kteří mají nasazené léky.
Osoby umístěné ve zdravotnických zařízeních dlouhodobé lůžkové péče, dále v domovech pro seniory, v domovech pro osoby se zdravotním postižením nebo v domovech se zvláštním režimem.
Od 1. ledna 2018 jsou do zákona doplněny další rizikové skupiny, které mají očkování proti chřipce hrazené. Jedná se o pojištěnce s porušenou nebo zaniklou funkcí sleziny, pojištěnce po autologní (převod vlastní krvetvorné tkáně) nebo alogenní (dárcovská tkáň) transplantaci kmenových hemopoetických buněk, pojištěnce se závažnými primárními nebo sekundárními imunodeficity, které vyžadují sledování na specializovaném pracovišti. Úhradu zdarma mají i pojištěnci po prodělané invazivní meningokokové nebo pneumokokové infekci.

Pramen: VZP

Těmto skupinám lékaři doporučují možnosti bezplatného očkování využít, protože chřipka právě u nich může mít závažné komplikace, může vést ke zhoršení jejich základního onemocnění nebo je i ohrozit na životě. Pro seniory a chronické pacienty s nemocemi jako cukrovka, obezita nebo onemocnění srdce je chřipka nebezpečnější než pro běžnou populaci. Úmrtí na chřipku a související zápal plic při epidemii je 435krát pravděpodobnější u nemocných s kombinací nemocí srdce a plic, 240krát vyšší u diabetu s kardiovaskulární nemocí, 120krát u plicních onemocnění a 52krát u samotných kardiovaskulárních chorob. Očkovat se přitom z těchto rizikových pacientů každoročně nechá jen asi pětina.

Pojišťovny plně hradí ale jen vybrané vakcíny, takže nelze po lékaři požadovat zdarma očkování jakoukoli vakcínou. Seznam plně hrazených vakcín pro očkování proti chřipce se může rok od roku měnit. Vychází totiž z rozdílu aktuálních cen jednotlivých vakcín a výše jejich úhrad zdravotní pojišťovnou, což určuje Státní ústav pro kontrolu léčiv.


TIP: Nemocenská kalkulačka – výpočet nemocenské 2018


Zájemci, kteří nepatří do vyjmenovaných rizikových skupin, si očkování proti chřipce musí zaplatit. Běžně za jednorázové očkování i s aplikací zaplatí do 500 korun.

Podle toho, u jaké jsou registrováni zdravotní pojišťovny, mohou i samoplátci získat příspěvek na očkování proti chřipce z fondu prevence pojišťovny, například u VZP ve výši 150 korun. Očkování provádějí hlavně praktičtí lékaři.

Chřipka útočí každý rok

Chřipka se v Evropě vyskytuje pravidelně každý rok. Nejčastěji se začíná objevovat v prosinci, výrazně ustupuje od března. Chřipka je nakažlivé onemocnění, které se přenáší kapénkami, a to vzduchem a přímým kontaktem.

Antibiotika na léčbu chřipky nefungují, léčí se klidem na lůžku, léky tlumícími teplotu a přísunem vitamínů. Při těžkém průběhu infekce se podávají antivirotika a komplikované případy končí i hospitalizací v nemocnici. Léčba nekomplikované chřipky si vyžaduje jedno až třítýdenní pracovní neschopnost.

NÁŠ TIP: Jak se bránit chřipkové epidemii? Lékárníci zdůrazňují prevenci a posílení imunity

Kdy je nejlepší se nechat očkovat?

Optimální doba na očkování proti chřipce je září až listopad, a to jednou dávkou. Vzhledem k tomu, že každý rok dochází ke změně ve struktuře aktuálního chřipkového viru, je nutné očkování každý rok zopakovat, aby se zajistila vysoká účinnost.


NAŠE RADA: Jak změnit zdravotní pojišťovnu?

 Změna zdravotní pojišťovny, ilustrační foto


Nežádoucí účinky očkování proti chřipce

Rizika a nežádoucí účinky se u laické veřejnosti často skloňují i v souvislosti s očkováním proti chřipce.

„Míra nežádoucích účinků záleží na vhodné individuální volbě očkovací látky. Nejčastěji se objeví lokální zarudnutí, otok a bolest v místě vpichu do sedmi dní po očkování, které spontánně odezní. Může jít i o únavu, bolest hlavy, nevolnost, zvýšenou teplotu až horečka s třesavkou, pocení, bolesti svalů a kloubů. Vše by mělo vymizet i bez léčby během jednoho až dvou dnů,“ upřesňuje MUDr. Virt.

Proočkovanost populace

Očkovat proti chřipce se každý rok nechává asi pět až šest procent Čechů. Z rizikových pacientů se nechává očkovat zhruba pětina.

V roce 2017 s vážným průběhem chřipky skončilo v Česku v nemocnici přes 660 hlášených případů, z toho zhruba 260 pacientů v souvislosti s chřipkou zemřelo.

V Česku se vyhlašuje plošná epidemie, když je přibližně 1500 nemocných na 100 tisíc obyvatel. Statistika všech nakažených pacientů během určitého období se ale přesně určit nedá. Ne všichni pacienti s chřipkou totiž jdou k lékaři a ne všichni lékaři případy chřipky hlásí krajským hygienickým stanicím.

EBF24

Čtěte také:

Na očkování proti klíšťové encefalitidě přispívají všechny pojišťovny

 očkování

Test na protilátky: kdy ho hradí pojišťovna

Lázeňská péče má svá pravidla

Nahlížet do zdravotnické dokumentace máte právo, i když je pouze v počítači

Očkování a autismus: vědci vyvracejí tvrzení o škodlivosti vakcinace

Lékař má povinnost navštívit pacienta doma

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).