Menu Zavřít

Od 19. do 23. března

31. 5. 2012
Autor: Euro.cz

kalendárium

PONDĚLÍ 19. BŘEZNA

Útok na šedé bankovnictví

Komisař pro vnitřní trh a služby Michel Barnier spustí konzultaci, zda a jak regulovat takzvané šedé bankovnicví, tedy finančních jednotky, které fungují mimo tradiční bankovní sektor. Vytváření úvěrů mimo tradiční finanční služby v posledních letech rapidně vzrostlo.

Udržitelný rybolov

Ministři zemědělství a rybolovu EU projednají regulaci, která má udržet rybolov jako zdroj potravin, aniž by pokračovalo ničení rybích druhů a ožebračování rybářů. Regulace se mimo jiné zabývá vysokým podílem vyhozeného odpadu při rybolovu, nadměrným rybolovem či úpadkem této profese v určitých lokalitách.

ÚTERÝ 20. BŘEZNA

Kam kráčí evropští farmáři

Ministři zemědělství budou diskutovat o zjednodušení společné zemědělské politiky. Odstartují tak sérii průřezových debat o celkové reformě nejdražší unijní politiky. Předchozí jednání se zaměřila na klíčové části návrhů včetně regulace zemědělských produktů, přímých plateb a rozvoje venkova.

STŘEDA 21. BŘEZNA

Dárci o Palestině

Každoroční jarní setkání dárcovské koordinační skupiny pro Palestince, kterou v Bruselu hostí vysoká představitelka pro zahraniční záležitosti Catherine Ashtnová. Očekává se účast palestinského premiéra Saláma Fajjáda a blízkovýchodního zmocněnce Tonyho Blaira.

Jak na daňové ráje

Evropský sociální a ekonomický výbor pořádá veřejné slyšení o daňových a finančních rájích. Jde o snahu zabránit daňovým únikům zejména v oblasti finančních služeb.

ČTVRTEK 22. BŘEZNA

Rozpočet po roce 2013

Výbušné téma výdajů a zdrojů rozpočtu Evropské unie po roce 2013 bude hlavním bodem bruselské konference, které se zúčastní předseda Evropského parlamentu Martin Schulz, předseda Evropské komise José Barroso a dánská premiérka Helle Thorning-Schmidtová. Dlouhodobé financování EU je značně komplikované téma vzhledem k rozdílným zájmům členských zemí. Pro Česko je klíčové, zda se v dalším období stane už čistým plátcem do rozpočtu. Důležitými tématy je budoucnost společné zemědělské politiky, britská sleva z příspěvku do rozpočtu a celková změna struktury plateb. Očekává se, že komise bude dál tlačit téma přímých eurodaní včetně daně z finančních transakcí. Komisař pro daně by měl představit očekávané výnosy z této daně.

Rada ministrů dopravy a energetiky

Ministři dopravy by měli schválit novou strategii rozvoje transevropské dopravní sítě, zejména rozdělení na prioritní úseky a dlouhodobé projekty. Rada se má dohodnout o nařízení o tachografu, který v silniční dopravě monitoruje dodržování délky řízení a povinných přestávek.

Zasedání ministrů obrany

Diskutovat se bude o společné bezpečností a obranné politice (CSDP), operacích: EUNAVOR Atalanta, EUTM v Somálsku a EUFOR Althea, která dohlíží na dodržování mírových smluv v Bosně a Hercegovině. V pátek se bude posuzovat vývoj v Sýrii, situace v Bělorusku a v oblasti Sahelu.

PÁTEK 23. BŘEZNA

Bruselské fórum

Sedmý ročník setkání na nejvyšší úrovni nejvlivnějších amerických a evropských politiků, byznysmenů a intelektuálních lídrů. Na programu jsou aktuální témata na obou stranách Atlantiku. Mezi účastníky bude například šéf Světové banky Robert Zoellick, z Česka přijede ministr obrany Alexandr Vondra.

ebf - tip - debata

O městech a regionech

Druhý den pátého ročníku Evropského summitu regionů a měst v Kodani, letos o urbanismu.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).