Menu Zavřít

Od Kursku do Disneylandu

9. 5. 2002
Autor: Euro.cz

Severomoravská firma se kromě speciálních jeřábů pustí do výroby horských drah

Co má společného zařízení, s jehož pomocí byla vyzdvižena potopená ponorka Kursk a horské dráhy a jiné vybavení pro zábavní parky, jako je Disneyland? Komponenty pro tyto na první pohled nesouvisející oblasti vyrábí jedna firma z malé obce poblíž Frýdku-Místku se dvěma sty zaměstnanci - HK Konstrukce (HKK).

Ponorkou ke slávě.

Právě vyzvednutí ztroskotané ruské jaderné ponorky ze dna Barentsova moře ze všeho nejvíce společnost ze severomoravského Sviadnova proslavilo. „Vytažení Kursku především bereme jako dobrou referenci naší práce,“ soudí ředitel firmy Roman Stankovič. Loni v létě zaměstnanci společnosti HKK vyrobili šestadvacet speciálních kotev neboli drapáků, které se zaklesly do vyvrtaných otvorů v ponorce. Plavidlo pak bylo pomocí ocelových lan odtaženo do přístavu. „To zařízení trochu vypadá jako hever, který se pod pláštěm ponorky rozevře, zaklesne a slouží jako kotva lana,“ vysvětluje Stankovič. Původní „specializací“ firmy je výroba komponentů pro speciální zdvihací techniku, například plovoucí a vysokotonážní jeřáby nebo pobřežní manipulátory. Ze všeho nejvíce jsou ve Sviadnově pyšní na jeřáb s nosností přes dva a půl tisíce tun. „Takové zařízení funguje jako lego, které se v přibližně pětatřiceti kontejnerech přiveze na potřebné místo, smontuje se, zvedne třeba dva těžké mosty, rozebere, zabalí a odveze,“ říká šéf dozorčí rady HKK Pavel Kvita. Výroba komponentů pro zdvihací techniku v současnosti vytěžuje firmu zhruba z osmdesáti procent.

CIF24

Na horské dráze.

Novinkou, k níž ve Sviadnově vzhlížejí s nadějemi, je výroba pro zábavní průmysl, horské dráhy nebo různá hydraulická zařízení, jako třeba zdvihací kabiny nebo plošiny simulující zemětřesení. HKK je totiž stoprocentní dcerou holandské firmy Huisman-Itrec, pod jejíž křídla spadá i jeden z největších dodavatelů zábavního průmyslu, společnosti Vekoma Rides. „Huisman tuto firmu vykoupil z konkursu a zároveň převzal výrobní program, na kterém se my budeme podílet,“ tvrdí Stankovič. Výroba pro zábavní byznys se podle něj bude na vytížení firmy podílet minimálně jednou třetinou.
Na první pohled nelogické spojení jeřábů a oddechového průmyslu má své opodstatnění. Zatímco zdvihací technika se podle Kvity kupuje především od začátku jara do léta, zábavní technika má svou obchodní „sezonu“ ve druhé polovině roku. „Jednak je lépe vytížená kapacita firmy, ale pracuje se i s hodně podobnými materiály. Know-how z výroby jeřábů se vlastně přenáší do zábavní techniky. Jsou tam stejné požadavky na maximální pevnost a maximální bezpečnost výrobků,“ dodává Kvita.

Pobídka nezaměstnaným.

Vznik HKK se datuje na začátek roku 1997, kdy mateřská společnost Huisman-Itrec ve Sviadnově odkoupila výrobní areál a postupně rozjela produkci jeřábnických komponent. Do technologií, strojů a prostor se dosud proinvestovalo přibližně dvě stě milionů korun. „Díky tomu, že investice byly postupné a nijak extrémně vysoké, byly ztrátové jen první dva roky, delší dobu již hospodaříme se ziskem,“ říká Stankovič. Obrat firmy vloni překročil dvě stě milionů korun, pro letošek se počítá přibližně se čtvrtmiliardou. V nejbližší době také hodlá holandská mateřská firma zainvestovat do rozšíření výrobních kapacit a technologií. „Od ministerstva průmyslu a obchodu náš holandský majitel dostal návrh na investiční pobídku, již jsme absolvovali legislativní kolo pohovorů, teď jsme před podepsáním smlouvy,“ shrnuje Stankovič. Firma v rámci pobídky získá slevu na dani z příjmu a dostane hmotnou podporu na vytvoření nových pracovních míst a rekvalifikaci. “Frýdecko-Místecko je region s mírou nezaměstnanosti o polovinu přesahující celostátní průměr, podpora tak dělá dvě stě tisíc korun na vznik jednoho pracovního místa a pětatřicet procent nákladů na rekvalifikaci,” vypočítává Petr Hájek ze společnosti CzechInvest. Při plánovaných šedesáti pracovních místech se počítá s přibližně třináctiapůlmilionovou podporou. Hodnota investice se podle ředitele HKK Romana Stankoviče bude pohybovat kolem sta milionů korun.

  • Našli jste v článku chybu?