Menu Zavřít

Od malé jídelny k továrně na bagety

7. 11. 2005
Autor: Euro.cz

ÚSPĚŠNÁ FIRMA Přestože se potravinářský průmysl v Olomouckém kraji dostal v posledních letech spíše do útlumu, vyrůstají zde firmy, které v tomto odvětví dokáží prosperovat. Příkladem může být společnost Apetit, která nedávno u Olomouce zprovoznila továrnu na bagety.

ÚSPĚŠNÁ FIRMA Přestože se potravinářský průmysl v Olomouckém kraji dostal v posledních letech spíše do útlumu, vyrůstají zde firmy, které v tomto odvětví dokáží prosperovat. Příkladem může být společnost Apetit, která nedávno u Olomouce zprovoznila továrnu na bagety.

Všechno začalo v roce 1993 otevřením malé jídelny na rušné ulici spojující vlakové nádraží s centrem hanácké metropole. „Moje bývalá tchýně získala v restituci dům s nebytovými prostory, které se jí nedařilo pronajmout. Řekl jsem si, že jídlo se bude prodávat vždycky - a začal podnikat,“ říká majitel a zakladatel firmy Apetit Stanislav Holinka. „Ačkoliv jsem původní profesí strojař, naučil jsem se vařit, nakupovat, prodávat i dělat receptury,“ dodává sedmatřicetiletý podnikatel.

Jídelna funguje dodnes, postupně přibyly další provozovny - několik restaurací, pivnice či hudební klub. Původní kolektiv deseti zaměstnanců se pomalu rozrůstal.

DOKÁŽU TO LÍP!

Výrobu baget a sendvičů zahájila firma před šesti lety. „Byla to vlastně taková náhoda. Koupil jsem si bagetu, ale celá její náplň byla naaranžovaná ve smršťovací folii, vlastně vně toho pečiva. Tehdy je v Olomouci vyráběla jediná firma. Když jsem k tomu zjistil, že takových nekvalitních výrobků se prodá denně přes tisíc, řekl jsem si, že já je budu dělat líp a prodám jich pětkrát tolik,“ vzpomíná s úsměvem Holinka.

Svůj původní plán, který se mu prý tehdy zdál naivní a maximalistický, už nyní mnohonásobně překonal. Loni začala v obci Hněvotín, vzdálené asi pět kilometrů od Olomouce, vyrůstat „na zelené louce“ nová továrna na výrobu baget. Do stavby na ploše asi čtyř tisíc metrů čtverečních investovala firma Apetit téměř sto milionů korun. Nový závod zahájil provoz letos v květnu.

„Denně vyrobíme v průměru 30 až 40 tisíc baget a sendvičů. Pracuje tu kolem dvě stě lidí v nepřetržitém provozu. Máme i vlastní pekárnu, vyrábíme si také pomazánky a navíc jsme začali na trh dodávat chlazená hotová jídla pro zaměstnanecké stravování,“ říká podnikatel. Apetit dnes rozváží svoje výrobky po celé České i Slovenské republice. „Před několika dny jsme získali nejvyšší možný certifikát kvality výroby EHS CZ 14698, který nám umožňuje vyvážet produkty do celé Evropské unie,“ dodává Holinka.

Z MALÝCH INVESTIC JSEM SKLÁDAL VELKOU

A jaký je podle Stanislava Holinky recept na úspěšné podnikání? „Já jsem vlastně jen využíval nabízených možností a pak jsem to dotáhl do konce. Baví mě pořád něco vymýšlet a zkoušet. Vlastně většinu receptur vymýšlím sám. Poskládám si jednotlivé ingredience v hlavě a hrozně se mi líbí, že pak výsledek chutná tak, jak jsem si to představoval. A k jídlu mám navíc vztah,“ líčí se smíchem podsaditý muž.

„Skládal jsem z malých investic jednu velkou, jinak bych nikdy nemohl splácet půjčky nebo dávat peníze do rozvoje. Hlavně mi ale pomáhají rodiče, bez nich by to vůbec nešlo,“ dodává.

MM25_AI

Holinka se domnívá, že nejdůležitější je dobré zázemí. O dalších věcech pak prý každý podnikatel rozhoduje na základě svých sil a schopností. „Zatím mi tady nikdo klacky pod nohy neháže - ani z místní samosprávy, ani ze strany státu. Každý si musí sám poradit. Pokud bychom chtěli pro firmu podporu z Evropské unie, je jen na nás, jestli si na ni dokážeme sáhnout,“ tvrdí.

Všechno je podle něj jen otázkou píle, určité skromnosti a možná na konci nějaké té odměny. „A pak jde také o to, jestli si tu odměnu užijete, nebo ne. To platí nejen v podnikání. Pro mě není největší výhra, že mám továrnu, ale že dělám to, co mě baví,“ dodává Holinka. 

  • Našli jste v článku chybu?