Menu Zavřít

Od referenda o brexitu obchod s Británií zpomaluje. Export táhnou jen auta

3. 10. 2017
Autor: čtk

Od konání referenda o brexitu zpomaluje vzájemný obchod mezi Českou republikou a Británií. Tempo růstu exportu tuzemských firem na ostrovy se od ledna do července snížilo na 1,3 procenta, ještě v roce 2015 to bylo více než 12 procent meziročně. Vyplývá to z analýzy Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR (AMSP ČR) a Komerční banky.

„S ohledem na to, že náš celkový meziroční růst všech exportů činí v tomto roce zatím 5,7 procenta, kdy například do Německa rosteme dokonce sedmiprocentním růstem a do srovnatelně významné Francie tempem čtyř procent za rok, se jedná o slabé výsledky,“ uvádí dokument.

Jediným tahounem českého exportu do Velké Británie zůstává automobilový průmysl, který meziročně roste o více než osm procent. Prakticky všechny ostatní obory klesají. Dovoz zboží z Británie se letos snížil o 4,6 procenta. Česko nejvíce dováží elektroniku, kotle, reaktory a dopravní prostředky.


Příliv zahraničních investic do Evropy neustává. Loňský rok byl rekordní

 Příliv zahraničních investic do Evropy neustává. Loňský rok byl rekordní


Podle dokumentu je ale předčasné hodnotit dopady brexitu na investiční aktivity firem s ohledem na jejich delší životní cyklus. „Nicméně pokud se potvrdí předběžná data České národní banky, která udávají, že za rok 2016 narostly britské investice do Česka jen o necelou miliardu (korun), pak by se jednalo o nejmenší nárůst za poslední roky,“ uvádí analýza.

CIF24

Celkově je Velká Británie šestým největším investorem v České republice s kumulovaným objemem 115 miliard korun drží čtyřprocentní podíl na všech přímých zahraničních investicích v Česku. Britové investují v tuzemsku zejména do zpracovatelského průmyslu, finančních služeb a obchodu.

„Zatím se nejedná o žádné mimořádné propady, ale je zřejmé, že psychologický efekt brexitu již na vzájemné obchody vliv má. Určitá míra nejistoty, jak dopadne rozvodové řízení mezi Evropskou unií a Velkou Británií, se začíná projevovat ve vyšší obchodní a investiční obezřetnosti,“ dodal předseda asociace Karel Havlíček.

Dále čtěte:

Brexit: Airbus pohrozil Londýnu, že vyklidí továrnu

Česku se ekonomicky stále daří, HDP ve čtvrtletí rostl nejrychleji za dva roky


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).