Menu Zavřít

Óda na klasiku

22. 4. 2004
Autor: Euro.cz

O hosta je vzorně a mimořádně postaráno

Občas mne popadne touha popřát si něco z pravé, nefalšované a už pomalu zanikající klasiky. Co do interiéru, úrovně a profesionality obsluhy, i co do kvality kuchyně.
Když to na mě přišlo tentokrát, volil jsem hotel, o kterém toho nevím mnoho. Jen tolik, že jeho restaurace patří k nejlépe hodnoceným ve své třídě a těší se značné pozornosti obce labužnické. Takže řešení bylo nasnadě: moje dnešní cesta vedla do Gourmet Clubu, restaurantu hotelu Palace. Interiér po rozsáhlé rekonstrukci stavby někdy před patnácti lety podtrhuje stylovostí a okázalým, byť uměřeným přepychem okouzlující dojem, jímž hotel působí zvenčí. Vysoká místnost s neširokým ochozem, obložená tmavým dřevem je vystrojená jako nevěsta na svatbu. V přítmí se blýská bohaté založení stolů pojednané v běli porcelánu a stříbře příborů. Jako sbor baletek při finále Labutího jezera se z talířů do polotmy vzpínají elegantně vyskládané, alabastrové ubrousky. Prosklenou kupolí pronikají poslední podvečerní paprsky světla a ve vysokých, honosnost restaurace umocňujících sklenkách se lámou v myriády jisker.
Jsem uveden k jednomu ze stolů a kolem mne počíná „rej tučňáků“. Pronikavě elegantní číšníci ve fracích a sněhobílých náprsenkách se předhánějí v espritní péči, jeden mi předkládá nabídku, jiný servíruje aperitiv a další čeká decentně vpovzdálí, budu-li žádostiv jeho služeb. Nevím si rady s výběrem hlavního chodu a povolávám onoho čekajícího. Vmžiku je u stolu, nacvičeně „práskne krovkami“ a zasvěceně doporučuje hlavní chod. Na jeho radu pojím po jemném krému z mladého pórku s kousky pečeného brzlíku a chipsy z červené řepy jehněčí hřbet v sezamové krustě s pečeným česnekem, dušeným mladým špenátem a gratinovanými bramborami s lehkým česnekovým „štychem“. Polévka, kterou mi předkládá číšník ihned po dokončení výběru, má zajímavý už vzhled. Na hladině viskózní louže zelenkavé barvy plují nachové plátky a uprostřed ční nevysoké pahorky kuželovitých ostrůvků. Lžíce se jen těžko propracovává krémovitou konzistencí, a po nabrání a pozření nabídne originální, ze zvláštních kombinací vymodelovaný shluk chutí. Jaro, to je mládí – tuhle parketu obstaral pórek svým nadrzlým, respekt postrádajícím podílem na celém spektru. Originální part sehrály ony nachové plátky červené řepy, plynoucí po povrchu. Již očím poskytují mimořádný úkaz. Při pohybu zanechávají za sebou patrnou stopu, jako by blednoucí červánky poznamenaly hladinu odrazem ranní oblohy. V chuti se tato „druholigová“ zelenina projevila zprvu jen s panenskou upejpavostí, ovšem vědoma si svého místa. Ozvláštnila a lehce zrůznila sametový, hladivý výraz, který tolik korespondoval s nedramatickým, velmi však přítomným puncem, který vetkl pokrmu jen lehce upravený brzlík. Mimochodem, další z nepříliš rozšířených surovin. Hlavní hráč této gurmetské operety, avizované již jehněčí, byl dalším velevydařeným aktem podvečerního představení. Jako v souboji zkřížené meče, tak čněly vzhůru kosti žebírek. Srdíčka masa potom, oděná v hnědavý, hrubý plášť krusty, ležela na vonném lůžku listového špenátu. Opozicí jim byla válcovitá, ustřelené hradní věži ne nepodobná stavba z brambor. Po okrajích zamrkala sem tam pohozená očka cherry rajčátek, temným zlatem se zaleskl váleček baby karotky a šťavnatou zelení jarní louky vše doladila brokolice. Celé to osvětloval reflektor z příčně říznuté hlavičky pečeného česneku. Lákavé již napohled, a co teprve v ústech. Růžovoučké maso mléčného patrně jehněte, upravené jen tolik, aby nebylo krvavé, chutnalo díky lehýnce kořeněné krustě velmi delikátně. Doprovázeno špenátem a stroužkem česneku dostalo grády a jeho chuť nabyla nových, široširých rozměrů. Brambory utlumily výraz, takže v konci splynulo vše ve vzácně vyhraný celek. Korunou byl po celou dobu přítomný, byť jen stěží znamenatelný odér, který jídlu propůjčila štětinatá snítka rozmarýnu.
Pln a navýsost potěšen se nerad vzdávám dezertu a po kávě odcházím. Jen ještě jednou zmíním dokonalý a profesně přesně odvedený debaras a také to, co bývalo a mělo by být součástí i dnešních restaurací, které jsou zvány „velké“. Zde to byl maitre d´ hotel, muž, který zvládal svou práci s bravurou a noblesou Oldřicha Nového. Tu a tam sice, patrně ovlivněn ohlasem u zahraničních hostů, překročil gestem či zvoláním o krůček hranici manýry, ale nevtíravou pozorností, okořeněnou často mile znějícím francouzským slůvkem, spoluvytvořil v hostu pocit mimořádné a vzorné péče.
Tisíc a pět set padesát korun, které jsem zaplatil, je suma, skrze kterou si z Gourmet Clubu asi neuděláte svou denní závodku. Ale vzhledem k předvedenému, jak na place tak i kuchyni, jsem neměl pocit špatné investice.

Restaurace Gourmet Club - Interhotel Palace Praha Panská 897/12, 111 21 Praha 1 Tel.: +420 224 093 111, fax: +420 224 221 240 palhoprg@palacehotel.cz, www.palacehotel.cz

  • Otevírací doba: denně 18.00–24.00
  • Počet míst: restaurace 50
  • Kuchyně: mezinárodní s podílem české
  • Platební karty: všechny běžné
  • Jídelní lístek: čeština, angličtina, francouzština
  • Jazyková vybavenost personálu: angličtina, francouzština, italština, němčina, španělština
  • Původ nabízených vín: Česká republika, Francie, Itálie, Rakousko, Španělsko, USA

Hodnocení restaurace:

  • Atmosféra, pohodlí, estetika 9 bodů z 10
  • Prostírání 10 bodů z 10
  • Úroveň jídelního a nápojového lístku 10 bodů z 10
  • Chování personálu 10 bodů z 10
  • Kvalita jídla a nápojů 20 bodů z 20

Celkem: 59 bodů ze 60

EBF24

Výběr z jídelního lístku: Hořké a sladké salátové listy s pampeliškou, grilovanými garnelami Black Tiger s česnekem a chilli, malinovým vinaigrettem a jedlými květy 520 Kč
Hovězí polévka „Pot au feu“s křupavou zeleninou, bramborami a plátkem Foie Gras 210 Kč
Millefeuille z holubích prsou, perličky a kachních jater s ragout z červené řepy, celeru a cukrového hrášku 720 Kč
Grilovaný filet mořského vlka podávaný na zeleninovém ratatouille s šafránovými fettuccine, romanesco pyré a celerovou slámou 890 Kč
Měšec z palačinky plněný teplými lesními plody s jahodovou pěnou, meduňkou a pistáciovými jádry 250 Kč

Výběr z vinného lístku: N.V. Roederer Brut Premier 0,75 l 3400 Kč
Taittinger „Comtes de Champagne“ – Blanc de Blancs ´95, 0,75 l 10 900 Kč
Rulandské šedé pozdní sběr ´02 – Žernosecké vinařství, obec Velké Žernoseky 980 Kč
Pouilly Fuissé, Cuvée 1eur Château de Fuissé ´99, 0,75 l 1900 Kč
Frankovka pozdní sběr ´02 – Moravíno Valtice 0,75 l 980 Kč
Chassagne-Montrachet Domaine Louis Latour ´99, 0,75 l 1800 Kč
Château Kirwan 3éme Cru Clasée ´82, 0,75 l 12 800 Kč

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).