Menu Zavřít

Odbaveno v Ruzyni

27. 10. 2006
Autor: Euro.cz

L 159 už to má spočítané

Vodochody byly dobyty přes Ruzyň. Vláda minulý týden schválila prodej Aera Vodochody firmě Oakfield ze skupiny Penta, jejíž šéf Marek Dospiva vzápětí připustil, že společnost prodá státu pozemky, na nichž má být v Ruzyni postavena druhá vzletová dráha. Zda však výnos z tohoto prodeje uhradí nějaký podstatný díl z velmi vysoké ceny, kterou investor nabídl, je ve hvězdách. Penta mohla svými pozemky blokovat výstavbu, jejíž spuštění zásadně ovlivní hodnotu státního podniku Letiště Praha. O jeho privatizaci usilují sociální demokraté, ale nevylučuje ji ani ODS.
Oakfield vyhrál soutěž s nabídkou o polovinu vyšší, než činila ocenění jeho nejbližších konkurentů. Místo dvou miliard bude tedy Pentu nákup zbrojovky stát téměř tři. Dospivovi to možná i za přestřelenou cenu stálo. Dosud nikdy v tendru na majetek státu nedosáhl, byť jeho cenové nabídky byly vždy silně konkurenceschopné. Takto vypadl ze soutěže na majoritní podíl v Severočeské uhelné i na minoritní podíl v Ostravsko-karvinských dolech, které sociálnědemokratická vláda nakonec přiklepla tehdejším majoritním vlastníkům, společnosti Karbon Invest Viktora Koláčka. V případě Aera však hrozilo, že by vláda mohla celý tendr zrušit, jak požadoval odstupující ministr průmyslu a obchodu Martin Říman.
Středem zájmu investora je evidentně firemní letiště, z něhož by se mělo stát letiště mezinárodní, určené zejména pro low-costové dopravce. Dospiva věří, že ve Vodochodech bude odbavovat miliony cestujících ročně. To se ale bude muset obchodně velmi snažit, protože nová dráha na Ruzyni zvýší kapacitu rozhodujícího pražského letiště minimálně dvakrát, a kdo ví, jak dlouho ještě bude růst počet cestujících do Prahy dvouciferným tempem. Razantní restrukturalizace zjevně čeká leteckou výrobu. Bitevník L-159, mnoho let hledající jiného zákazníka než jen Armádu ČR, to bude mít zřejmě spočítané. Penta se zaměří na ekonomicky lukrativní opravy starých typů a kooperaci s velkými světovými firmami. Dospiva uvádí, že firma má podepsáno memorandum o porozumění se společností Sikorski, která ve Vodochodech vyrábí části vrtulníků, a spolupráce by tedy měla být zachována. (pp)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).