Menu Zavřít

Odbavovací rekord

15. 12. 2006
Autor: Euro.cz

Letiště Praha

Ruzyňské letiště v Praze minulý týden poprvé odbavilo jedenáct milionů cestujících v jednom roce. To je nejvíc v historii. Hana Černochová, generální ředitelka Letiště Praha, již dříve předpověděla, že za celý letošek odbaví ruzyňský aeroport zhruba 11,5 milionů lidí. Loni to bylo 10,8 milionu pasažérů. Rekordy v počtu odbavených cestujících překonává pražské letiště již několik let po sobě.
Letošní nárůst zdůvodňují odborníci především stoupajícím tržním podílem nízkonákladových aerolinií, který nyní dosáhl šestnácti procent oproti loňským třinácti.
S novým terminálem Sever 2, jenž byl otevřen letos v lednu, se roční kapacita letiště zvýšila až na dvacet milionů cestujících. Černochová odhadla, že této mety by měl letecký „přístav“ dosáhnout v roce 2020. Podmínkou je ovšem výstavba nové vzletové a přistávací dráhy. Pro tu je zapotřebí vykoupit pozemky u letiště, které asi z padesáti procent vlastní česko-slovenská finanční skupina Penta. Ta se zatím s letištěm ani s ministerstvem dopravy nedohodla na ceně, za kterou jim půdu prodá.

  • Našli jste v článku chybu?