Menu Zavřít

Odboráři do Bruselu

1. 2. 2002
Autor: Euro.cz

Hutnictví

EBF24

PRAHA (jef, pp) - Podobu další diskuse o budoucnosti českého ocelářského průmyslu nebudou určovat jenom Fond národního majetku (FNM) a vláda. Mluvit do ní chtějí i odbory a zaměstnavatelé. To je výsledek schůzky pracovního týmu pro hospodářskou politiku Rady hospodářské a sociální dohody (tripartity), kterou svolal minulý týden náměstek ministra průmyslu a obchodu Zdeněk Vorlíček. Znamená to ústupek vůči odborářům z Nové huti, kteří ostře kritizují nový návrh restrukturalizace hutnictví připravený Fondem národního majetku. Odboráři si tak snaží vynutit pokračování projektu, který odmítla Evropská komise. Vyplývá to z toho, že pracovní tým tripartity vládě doporučuje zajistit uzavření smlouvy s poradcem na základě původního plánu restrukturalizace. Ten by měl mít dva měsíce na hledání strategického partnera pro hutě. Paralelně by měl být dopracován nový návrh pro případ, že se žádný investor nenajde. Vláda by neměla projednávat nový restrukturalizační projekt dříve než celá tripartita, která se má nad dokumentem sejít již 14. února.
Odboráři tvrdí, že preferují nalezení strategického partnera pro hutnictví a umožnění jeho kapitálového vstupu do odvětví před státem řízenou restrukturalizací. „Pokud existují zájemci o privatizaci hutnictví, pokud by byly peníze pro restrukturalizaci hutí ze zdrojů mimo státní rozpočet, nemělo by se prodeji bránit,“ říká Josef Středula, místopředseda odborového svazu Kovo. Ten tvrdí, že nový plán obsahuje řadu vážných, vzájemně provázaných problémů, které představují potenciální problémy pro samotné hutní podniky.
Odboráři chtějí jednat i s bruselským komisařem pro hospodářskou soutěž Mariem Montim, který považuje původní restrukturalizační projekt prosazovaný odboráři za zcela nereálný. Středula uvedl, že se s komisařem setká delegace složená z členů odborového svazu Kovo, jež bude zastupovat zaměstnance českých hutních podniků, a z členů partnerské organizace - Evropské federace kováků. „Termín schůzky s komisařem Montim zatím nebyl stanoven, jednáme o tom,“ řekl Středula.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).