Menu Zavřít

Odborové blues pokračuje

14. 11. 2002
Autor: Euro.cz

Škoda Auto

WT100

PRAHA (ČTK, han) - Ani ve druhém kole kolektivního vyjednávání ve Škodě Auto, které skončilo minulou středu, nepadlo konečné rozhodnutí. Zástupci firmy a odborářů jednali například o termínech plánovaných odstávek výroby a celozávodní dovolené. „Nemáme zatím důvod něco sdělovat médiím. Nic závažného se dosud nedohodlo,“ řekl mluvčí firmy Jaroslav Černý. Jeho slova potvrdil i mluvčí odborářů Jaromír Cvrček.
Odboráři již dříve zveřejnili své vstupní mzdové požadavky, zvýšení všech mzdových tarifů o 17 procent. Připravili také návrhy roční pracovní doby a rozpočtu pro sociální výdaje v příštím roce. V těchto návrzích jsou již zahrnuty plánované odstávky výroby ve dnech 3. a 9. května, 27. října i 29., 30. a 31. prosince. S celozávodní dovolenou se v mladoboleslavské automobilce počítá ve dnech 28. července až 8. srpna.
Za rozhodující pro své mzdové požadavky považují odboráři skutečnost, že naposledy se v automobilce zvyšovaly plošně platy před dvěma lety, a to o 10,1 procenta. Letos připravili pro vyjednávání se zástupci firmy řadu dalších požadavků ve mzdové oblasti včetně různých příplatků. Požadují také zavedení nových složek bonusu, zaměstnanci by měli například dostávat pevnou plošnou prémii vyplácenou za úspěšnost společnosti nebo za plnění celopodnikových ukazatelů.
Ani jedna strana zatím nedokáže odhadnout, jak dlouho může jednání o kolektivní smlouvě na rok 2003 trvat. Další kolo se uskuteční tento týden.

  • Našli jste v článku chybu?