Menu Zavřít

ODCHOD DO ÚSTRANÍ

2. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Vertex Litomyšl

Akcie jediného českého výrobce skleněných vláken Vertexu Litomyšl zřejmě definitivně zmizí z trhu. Podle programu valné hromady svolané na 25. srpna bude jedním z projednávaných bodů návrh na zrušení jejich veřejné obchodovatelnosti.

Vertex Litomyšl patří mezi nejlépe hodnocené české podniky a kurs jeho akcií se dlouhodobě udržuje na vysoké hodnotě. V dubnu sice spadl na polovinu původní hodnoty, je to však proto, že se s nimi od té doby prakticky neobchoduje. Majorit ním vlastníkem je od loňského října německá firma Vetrotex ze skupiny sklářského koncernu Saint Gobain, která už drží více než 99 procent akcií.

MMF24

Za poslední tři roky vložil podnik do modernizace 2,5 miliardy korun a jeho tržby už pět let rostou. Vloni dosáhly téměř tří miliard korun, což je v porovnání s rokem 1994 zvýšení o 130 procent. Nyní hodlá firma investovat další mili ardu korun, a to do výstavby nového závodu na textilní zpracování skleněných vláken. V rámci investiční pobídky, kterou již schválila i vláda, na něj firma dostane od státu příspěvek ve výši jedenáct milionů korun.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).