Menu Zavřít

ODCHOD GIGANTŮ

4. 1. 2002
Autor: Euro.cz

Český trh opustili Korn/Ferry a Heidrick & Struggles

Trh headhuntingu změnil v loňském roce v České republice výrazně svoji podobu. Dvě ze tří nejvýznamnějších světových firem vyhledávající manažery do nejvyšších pozic – Heidrick & Struggles a Korn/Ferry International – se ho totiž rozhodly opustit, a uvolnily tak místo novým subjektům. Podle odhadu Zdeňka Pasáka, partnera další headhunterské firmy Madson & Taylor, mohly tyto dvě společnosti ovládat zhruba polovinu českého trhu. Volného prostoru ihned využili jejich bývalí vedoucího pracovníci.
Jan Bubeník, dříve principál firmy Korn/Ferry v Praze, si založil vlastní společnost Bubeník Search & Consulting. Ve stejném byznysu pokračuje i bývalý vedoucí partner Heidrick & Struggles v Praze Irena Brichta, která nyní nabízí služby pod hlavičkou vlastní společnosti Brichta & Partners. „Zavření českých kanceláří považuji za strategický omyl společností Korn/Ferry a Heidrick & Struggles a za svoji příležitost,“ říká Jan Bubeník.

Tlak burzovních analytiků. Zeštíhlování je jednou z klasických odpovědí nadnárodních společností na období recese. V případě společností obchodovaných na světových burzách je tento trend výrazně zesilován tlakem investorů a burzovních analytiků, kteří obyčejně doporučují propouštění a zavírání méně efektivních provozů. Stejnou příčinu má odchod headhunterů dvou globálních značek z Prahy.
V roce 1999 nabídly společnosti Korn/Ferry a Heidrick & Struggles část svých akcií na veřejných trzích (první na Newyorské burze, druhá na Nasdaqu). „Chtěli jsme hodně investovat do nových technologií. Vybudovali jsme internet recruiting a nabrali hodně lidí. Jenže v prvním čtvrtletí roku 2001 zaznamenala Amerika první velký propad na akciových trzích a s přicházející recesí klienti přestávali používat konzultační firmy. Náš trh se tedy zmenšoval a ve světovém měřítku jsme vykazovali slabší výsledky, než investoři očekávali. A pod tlakem investorů přišla normální reakce globální firmy – původní strategie „budeme všude“ byla změněna na „soustředíme se jen na velké trhy“,“ vysvětluje Irena Brichta. Heidrick & Struggles postupně oznámil dvě vlny propouštění a zavírání menších jednotek, v Praze zbyla jen reprezentační kancelář. „Toto opatření nemělo souvislost s výsledky pražské kanceláře – v České republice jsme byli úspěšní, cíle z byznys plánu jsme splnili, ale byli jsme malá kancelář na malém trhu,“ dodává Irena Brichta.
Podobně hovoří i Jan Bubeník. „Pražská pobočka Korn/Ferry byla zisková, ale to nehrálo roli. Akcie Korn/Ferry na burze padaly, analytici doporučovali zeštíhlovat, a tak se zeštíhlovalo. A trend zavírání poboček dále pokračuje, nejen v Korn/Ferry, ale i v Heidrick & Struggles. Z první trojky v oboru je výjimkou Egon Zehnder International. Oni jsou soukromou společností, která není veřejně obchodovaná, a nejsou tedy pod tlakem burzovních analytiků,“ říká Bubeník.
Tolik populární IPO – veřejný úpis akcií na burze – nepřináší jen peníze. Druhou stranou je zesílení vnějšího tlaku na společnost, která musí v první řadě uspokojovat akcionáře. „Před tímto tlakem v roce 1999 řada starších partnerů společnosti Heidrick & Struggles varovala, a když firma přesto vstoupila na veřejný trh, tak z ní odešli,“ říká Irena Brichta.

KL24

Lidé nejsou globální.
Partner headhuntingové firmy Madson & Taylor Zdeněk Pasák shledává ještě jeden možný důvod odchodu obou gigantů. „Výměna pracovních sil není tak globální, jak se proklamuje. I v rámci topmanagementu budou osmdesát procent českého trhu tvořit pozice v České republice. Pražské kanceláře proto především hledají kandidáty do křesel na území naší republiky. A protože náš trh je malý a Korn/Ferry i Heidrick & Struggles se soustředily výhradně na vyhledávání manažerů pro nejvyšší posty, měly výrazně omezený manévrovací prostor.“
Český trh v oblasti top executive search (členové představenstev, generální ředitelé) nabízí podle konzultantů z oboru ročně zhruba padesát mandátů.

Bubeník & Brichta Companies.
Jan Bubeník založil svoji firmu Bubeník Search & Consulting v létě 2001, má tři zaměstnance a do konce roku získal sedm projektů. „Dva jsme již dokončili, na zbylých pracujeme. Pohybuji se na stejném trhu, jako dříve, tedy vyhledávám manažery do nejvyšších pozic,“ říká Bubeník. Nyní obsazuje ředitelská křesla v České republice, na Slovensku, v Rakousku, v New Yorku a v Londýně. „Po půl roce již mám dvě nabídky na spojení své společnosti s nadnárodními executive search firmami,“ pochvaluje si Bubeník.
Irena Brichta pracuje ve své firmě Brichta & Partners rovněž od loňského podzimu a má dva zaměstnance. „V podstatě jsem nepřestala pracovat. Pracuji na stejném počtu projektů jako u Heidrick & Struggles a prakticky pro stejné klienty. Byznys jsem získávala rychle. Sami klienti mi volali, že slyšeli, že Heidrick & Struggles utlumuje působení na českém trhu a že by chtěli, abych pro ně dále pracovala,“ říká Irena Brichta.
Velkou šanci na úspěch dává firmám Jana Bubeníka a Ireny Brichta i Zdeněk Pasák: „Tento byznys je hodně osobní. Hraje větší roli s jakým konzultantem spolupracujete, než jakou firmu konzultant reprezentuje. Řada klientů, kterým se s Janem Bubeníkem či Irenou Brichta dobře spolupracovala, se na ně pravděpodobně příště opět obrátí.“

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).