Menu Zavřít

ODCHOD NA VLASTNÍ ŽÁDOST?

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

T r a n s g a s

Výměna šéfů proběhla i ve státním podniku Transgas. Minulý týden odstoupil, údajně jen na základě vlastního rozhodnutí, dlouholetý šéf Miroslav Grec. Na jeho místo jmenovala dozorčí rada, v níž zasedají představitelé ministerstva financí a ministerstva průmyslu, jeho dřívějšího zástupce, náměstka pro obchod Tomáše Tichého.

Miroslav Grec svou žádost o rezignaci zdůvodnil mediálními útoky spojenými se zakázkou na výstavbu plynových zásobníků na jižní Moravě. Podle informací týdeníku EURO ho však k tomuto kroku donutily i další okolnosti. Kromě kauzy zásobníků se totiž dosud vyšetřuje i další obchodní případ, v němž jako ředitel Transgasu figuroval. Jde o dva roky starý prodej akcií Moravských naftových dolů. Trestní oznámení na neznámého pachatele vyšetřuje 2. odbor Služby kriminální policie. Šetření obou případů, které mohly podle trestního oznámení poškodit Transgas, probíhá podle sdělení tiskového odboru ministerstva vnitra od podzimu minulého roku a dosud nebylo uzavřeno.

I když Miroslav Grec tvrdí, že ho k rezignaci nikdo nenutil, opak potvrzují i slova předsedy dozorčí rady Transgasu, náměstka ministra průmyslu Roberta Sýkory. Ten uvedl, že na základě auditorské zprávy, týkající se smluv na podzemní zásobníky, vyzval ředitele Grece, aby za ně přijal zodpovědnost. Dozorčí rada, která ve čtvrtek 14. ledna Grecovu rezignaci přijala, nemá právo na jeho odvolání, podobný krok totiž může podle zákona o státním podniku udělat jedině ministr průmyslu nebo vláda. Miroslav Grec působil ve funkci ředitele státního podniku téměř deset let. Jeho pozice byla ohrožena už před dvěma roky, právě kvůli obchodům s akciemi Moravských naftových dolů (MND). Skončily neslavně, protože Transgas, a tím i stát kvůli nim ztratil v tomto strategickém podniku rozhodující vliv. Významný podíl v MND tehdy získal DB Invest, tedy firma, která „vystupuje i v kauze podzemních zásobníků. Přišla k němu díky akciím, které by nezískala, pokud by na ně Transgas uplatnil své opční právo.

EBF24

DB Invest svůj podíl vloni prodal a v MND, které disponují strategickými pozemky pro skladování plynu, nyní rozhoduje přes SPP Bohemia největší zahraniční konkurent Transgasu - Slovenský plynárenský priemysel. Jestliže nyní Grec odchází kvůli podezřením vzniklých kolem pozdějších smluv s DB Investem, odchází jako vítěz. Dozorčí rada totiž dospěla k názoru, že se ani v kauze zásobníků v žádném případě nejednalo o nezákonné záměry. Jeho práci, kterou v Transgasu odvedl, naopak ve svém prohlášení ocenila. Miroslav Grec odchází k 31. lednu 1999.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).