Menu Zavřít

Odchovanci OKD. Otava chystá investice za dvě miliardy

2. 6. 2018
Autor: Hynek Glos

Skupina MTX miliardáře Petra Otavy mladšího rekordně vydělává a připravuje investice za dvě miliardy korun.

Dnešní jediný majitel společnosti MTX Group Petr Otava mladší je třetí generací rodiny, jejíž život zásadně určilo uhlí. Jeho děd byl ještě v dobách komunismu generálním ředitelem Ostravsko-karvinských dolů (dnes OKD), jeho otec pak v 90. letech tyto doly privatizoval, následně prodal Zdeňku Bakalovi, ale v roce 2013 do nich znovu vstoupil prostřednictvím nákupu dceřiné firmy Koksovny OKK. Jednou z hlavních činností skupiny MTX je i dnes obchodování s uhlím a koksem.

Čtyřiačtyřicetiletý Otava junior sám v černouhelné OKD začínal a jako obchodní ředitel zůstal i poté, co doly v roce 2004 koupil Bakala. Teprve v roce 2011 severomoravské angažmá opustil, aby se připojil k rodinnému holdingu jako výkonný ředitel.

Dnes Otava mladší ovládá uskupení firem zastřešených firmou MTX Group, do které patří výrobní firmy jako Alinvest Břidličná (bývalé Kovohutě Břidličná), Měď Povrly, výrobce obalů Tapa Tábor či rakouské MTX Aluminium Werke Lend. Srdcem skupiny je pak obchodní společnost Metalimex, která kdysi bývala podnikem zahraničního obchodu.

Od tradingu k výrobě autodílů

MTX Group patří k největším průmyslovým uskupením v Česku. Zaměstnává zhruba 2500 lidí a loni vykázala rekordní nekonsolidovaný obrat 38 miliard korun. Zisk před započtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) pak meziročně vzrostl o 35 procent na 1,35 miliardy korun. „Vzestup tržeb a zisku byl tažen především růstem cen komodit, vyšší výrobou, akvizicemi a novými tradingovými příležitostmi“ komentuje výsledky Otava, jehož výše majetku se pohybuje kolem osmi miliard korun.

Nicméně k ovládnutí rodinné firmy nevedla jednoduchá cesta. Když Petr Otava starší v roce 2015 náhle zemřel, v dědickém řízení se majetek rozdělil mezi jeho manželku Dagmar, Petra Otavu mladšího a jeho sestru Simonu, která byla finanční ředitelkou. Následně ale došlo k obrovskému sporu o další směřování firmy a především o rozdělení moci při jejím řízení. Neshody vyvrcholily v březnu 2016, kdy Otava za pomoci vedení firmy sestru odvolal z pozice místopředsedkyně představenstva i finanční ředitelky, a ve firmě tak prakticky skončila.

 Nová struktura skupiny MTX

Svůj šestnáctiprocentní podíl Simona následně prodala za zhruba půl miliardy dlouholetým obchodním partnerům, švýcarské firmě Stratego Private Equity, od nichž ho jen po pár měsících Otava vykoupil zpět a firmu ovládl.

Z ostravských let, kde všichni Otavovi prožili část života, si odnesli určitou zemitost, kterou proslul hlavně Otava starší. Mezi českými byznysmeny byl více než výší svého majetku známý svým projevem a životním stylem. Na rozdíl třeba od Václava Klause netrávil čas na tenisu ani na jiných sportovištích. Cigarety si kupoval po kartonech a kávu po kilogramech.

Legendární však byl hlavně jeho slovník, který dodnes jeho obchodní partneři rádi citují. Divoká devadesátá léta pak dobře vystihuje výrok Otavy staršího z přelomu století, kdy o českém podnikatelském prostředí prohlásil: „Vyhrává ten, kdo se pozvrací jako poslední.“ V té době vláda rozhodla, že nebude ve veřejné soutěži prodávat těžební firmu Sokolovská uhelná, ale privatizovat ji budou manažeři. Otava přitom spolu se svým byznysovým partnerem Viktorem Koláčkem vlastnil přes Metalimex část akcií Sokolovské a usiloval o koupi celé firmy. Vzpomínky na něj jsou však pozitivní. „Měl jsem rád jeho suchý humor,“ vzpomínal po Otavově smrti například současný předseda vlády Andrej Babiš.

Šimotová i Tony Cragg

Nicméně síla skupiny MTX se během let ukazovala hlavně v hospodářských výsledcích a obchodní činnosti, kterou Otava junior aktivně rozvíjí. Po smrti otce během tří let postavil nový manažerský tým a překopal strukturu firmy, která dříve vystupovala hlavně pod hlavičkou Metalimexu.

Začal také akvírovat firmy v Česku i za hranicemi. Loni v lednu koupil zkrachovalou rakouskou hliníkářskou firmu v Lendu, kterou se mu během pár měsíců povedlo přivést k ziskovosti. Je to součástí většího plánu na další rozvoj hliníkářské části skupiny MTX, do které chce významně investovat buď v Rakousku, nebo eventuálně v Česku, když se nedohodne s tamními partnery na odprodeji pozemků.


Přečtěte si: Odkazuji ti podnik, dítě moje aneb Předávání firem v Česku

 Vlastislav Bříza


Letos v lednu pak za půldruhé miliardy získal 55procentní podíl v holdingu Společný podnik Strojmetal, jehož hlavní částí je výrobce kovaných podvozkových dílů pro automobilový průmysl Strojmetal Aluminium Forging z Kamenice. Zdravá a vysoce zisková firma by letos měla výrazně zvýšit zisk EBITDA celé skupiny MTX Group - na téměř dvě miliardy korun. Akviziční jízda nicméně nekončí. V plánu má vybudovat velkou evropskou skupinu, do které budou v nejbližších dvou letech směřovat investice přibližně za dvě miliardy korun.

Otava mladší stihl vybudovat i solidní sbírku umění, která je vystavena v sídle společnosti. Hned ve vstupní hale je zmenšenina hliníkové otáčivé hlavy France Kafky od Davida Černého. Na zdech můžou návštěvníci vidět díla Adrieny Šimotové, Zdeňka Sýkory, Karla Malicha či britského sochaře Tonyho Cragga.

Dále čtěte:

ebf - tip - debata

Prosperita rodu Kurků. Do vedení holdingu nastoupila už třetí generace

Dlouhé, dlouhé peníze. Jen slavné jméno dětem miliardářů nestačí


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).