Menu Zavřít

Odejdeme z unie?

18. 7. 2003
Autor: Euro.cz

ODS se ztotožnila s britskými konzervativci

PRAHA (žiž) - Britští konzervativci prohlašují, že by lidé měli v referendu odmítnout budoucí ústavu Evropské unie. ODS se fakticky s tímto názorem ztotožnila, když její šéf Mirek Topolánek nedávno podepsal pražskou výzvu. V ní se praví: „Evropské národy nepotřebují smlouvu – ať již se jmenuje ústava nebo ne – stlačující všechny evropské země do jednoho ekonomického, politického a právního rámce.“ A ODS žádá referendum.
Co by se stalo, kdyby Češi ústavu odmítli? Senátor Josef Zieleniec, pravicový odpůrce euroskeptických vizí místopředsedy ODS Jana Zahradila, připomíná, že návrh ústavy s takovou variantou počítá. Pokud čtyři pětiny zemí novou ústavu schválí, ale část států ji odmítne, bude vše řešit Evropská rada. Zástupci unie pak zřejmě budou s „odmítači“ jednat. Zieleniec soudí, že tyto rozhovory mohou vést k vystoupení daného státu z unie.
Faktem je, že odmítnutí ústavy kterýmkoliv státem může znamenat krizi nejenom pro unii, ale především pro příslušnou zemi. ODS ještě může na pražskou výzvu zapomenout. Zahradil jí to ale určitě nedoporučí…

  • Našli jste v článku chybu?