Menu Zavřít

Oděvní mistr státních zakázek. Koutný obleče i lesníky

10. 3. 2017
Autor: čtk

Rodinná oděvní firma Koutný sbírá body v byznysu se státem. Veřejné zakázky se na jejím obratu podílejí ze tří čtvrtin. Aktuálně uzavřela kontrakt s Lesy ČR.

Prostějovská firma uspěla, když ukořistila zakázku na dodávku oděvů pro 2500 zaměstnanců Lesů České republiky. Od lesníků za ně zinkasuje bezmála 60 milionů korun.

„Pro Lesy České republiky bylo vypsáno výběrové řízení na nové stejnokroje pro muže a ženy, které navrhl akademický malíř Jaroš Česlav. Pan Jaroš vyhrál výběrové řízení na vzorování nových uniforem ČR a následně naše společnost vyhrála výběrové řízení na výrobu,“ říká marketingová manažerka společnosti Koutný Klára Ježáková.

Zakázka od státních lesů není pro oděvní firmu právě běžnou věcí. Pracovníci podniku nedostali od zaměstnavatele nové uniformy dvacet let.

Pro firmu Koutný je však úspěšné lanaření státních peněz rutinou. Už při pohledu do registru smluv je jasné, že firma u státu boduje. Jen v průběhu posledních dvou měsíců byly zveřejněny fakturační smlouvy mezi oděvní firmou a ministerstvem obrany v hodnotě zhruba 107 milionů korun.

75 procent od státu

Stejnokroje značky Koutný nosí také státní policisté, Vězeňská služba, Celní správa či pracovníci pražského letiště a ČSA. Mezi zahraniční zákazníky patří nizozemská a rakouská armáda.

„Z ročního obratu připadá zhruba 75 procent různých zakázek pro výše uvedené instituce a z 25 procent vyrábíme klasickou pánskou módu jako obleky, saka, kalhoty, pláště či měřenkovou výrobu,“ popisuje skladbu výroby Ježáková.

ebf - tip - debata

Firma, kterou po rodičích přebírají sourozenci Petra a Pavel Koutný, loni zvýšila tržby meziročně o deset procent na rekordních 330 milionů korun. Společnost kvůli cenové válce s velkými výrobci v rozvojových zemích vyrábí velkou část textilu na Balkáně. Zvažuje také rozšíření do Tuniska. Pro letošní rok si slibuje navýšení dodávek uniforem pro českou armádu.

Čtěte také:

Armáda trhanů. Čeští vojáci si výstroj musí kupovat sami

Obrana zaplatí 210 milionů korun za české vesty Argun

Obrana podepsala tři zbrojní kontrakty. Munici nakoupí za tři miliardy


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).