Menu Zavřít

ODMĚNA MOŽNÁ DVĚ MILIARDY

23. 8. 2001
Autor: Euro.cz

Privatizace elektroenergetiky

KL24

PRAHA – Konsorcium Deloitte & Touche/N M Rothschild & Sons má podle informací týdeníku EURO největší šanci stát se poradcem státu při privatizaci české elektroenergetiky.
Závazné nabídky předložilo Fondu národního majetku (FNM) pět firem. Jsou to: ABN Amro Bank, CS First Boston, Deloitte & Touche/N M Rothschild & Sons, Merrill Lynch/Patria Finance a Salomon Smith Barney (Schröders)/Citibank; znamená to, že některé ze třinácti společností, které dříve vyjádřily zájem, se spojily do konsorcií. Vyplývá to z informací, které má k dispozici týdeník EURO.
„Jméno vítěze nemohu sdělit, protože meziresortní komise musí před zveřejněním seznámit s výsledkem výběrového řízení vládu. Podle usnesení vlády se tak má stát do 15. února, řekla týdeníku EURO mluvčí FNM Jana Víšková.
Jeden z uchazečů však musel být v souladu se zákonem o zadávání veřejných zakázek z další účasti v soutěži vyloučen. „Podal svou nabídku až po uplynutí lhůty, která byla fondem stanovena na pátek 2. února v 11 hodin, řekla pro ČTK Víšková. FNM je jako zadavatel veřejné zakázky podle zákona povinen každou opožděně podanou nabídku neotevřít a vrátit ji uchazeči. O vítězi měl rozhodnout na základě doporučení třináctičlenné meziresortní komise na privatizaci (EURO 3/2001) výkonný výbor FNM až 12. února, ale jednání bylo posunuto již na minulý pátek. Představa Grégrova resortu byla minulý týden taková, že pořadí, které stanoví meziresortní komise, by měli úředníci FNM respektovat. Kromě poradce, který svoji nabídku odevzdal pozdě, byli vyřazeni další dva. „Výkonný výbor FNM vítěze tendru nevybral. Důvodem je zjištění, že dvě ze čtyř řádně podaných nabídek mají takové formální nedostatky, které jsou podle zákona o zadávání veřejných zakázek překážkou v účasti v tendru. Komise s tímto faktem seznámila výkonný výbor, který po projednání tohoto problému s nezávislými právními subjekty rozhodl o vyřazení těchto dvou účastníků z výběrového řízení s tím, že vyhodnocení tendru na poradce proběhne až po uplynutí zákonné lhůty (nejdříve deset dní od doručení vyrozumění o vyřazení dvou uvedených nabídek z tendru), řekla Víšková.
Komise vyhodnotila nabídky na základě pohovorů se zástupci jednotlivých zájemců. Podle informací týdeníku EURO se jednalo zejména o ceně, tedy o odměně, kterou poradce od státu získá. Ta zřejmě není vyšší než 0,8 procenta z částky, kterou stát za prodávané podíly v elektroenergetice dostane. Naplní–li se představa ministra Miroslava Grégra, že za podnik ČEZ a šest distribučních společností dostane stát až 300 miliard korun, může odměna poradce převyšovat dvě miliardy korun. Jde sice o poměrně vysokou částku, ale u podobných transakcí je tato sazba považována za standardní.
Právní aspekty privatizace jsou ze strany státu konzultovány – jak říkají informace týdeníku EURO – renomovanou právní kanceláří Squire, Sanders & Dempsey.

  • Našli jste v článku chybu?