Menu Zavřít

Nárok na daňový odpočet zpřísnění hypoték neovlivní. Snížit základ daně si můžete až o 300 000 Kč

17. 10. 2018
Autor: Profimedia.cz

Pravidla pro získání hypoték jsou kvůli doporučení ČNB od října 2018 přísnější. To, že odpočet zaplacených úroků u hypotéky snižuje daňovou povinnost, se však nemění. Pro uplatnění daňového odpočtu je rozhodující, aby hypotéka řešila vlastní bytovou situaci žadatele.

Pořízení vlastního bydlení je zodpovědným finančním krokem. Zadlužení kvůli vlastnímu bydlení patří mezi takzvané „dobré dluhy“, pokud pořizovaná nemovitost odpovídá finančním možnostem žadatele o hypotéku.

Stát proto lidi řešící svoji bytovou situaci zvýhodňuje snížením daňové povinnosti. „Zaplacené úroky z úvěru ze stavebního spoření nebo z hypotečního úvěru, kterým je řešena vlastní bytová situace, totiž snižují roční daňový základ. Za rok 2018 je takto možné snížit základ daně až o 300 tisíc korun,“ vysvětluje Gabriela Ivanco ze společnosti Mazars.

Limit pro odpočet je dostatečný

Ceny nemovitostí v Česku v posledních letech rostly více než ve většině členských zemí Evropské unie. Zájemci o vlastní bydlení si tedy vyřizují hypotéky na vyšší částky, než tomu bylo před pár lety. Rostou též úrokové sazby, a tedy i suma zaplacených úroků.


NAŠE RADA:

Změna trvalého bydliště: co vše potřebujete?


„U 80procentní hypotéky s fixací na pět let se průměrná úroková sazba aktuálně pohybuje okolo 2,5 procenta ročně. Za poslední rok sazby vzrostly zhruba o půl procenta,“ popisuje David Eim, místopředseda představenstva společnosti Gepard Finance.

Podle mínění Eima budou banky dále zdražovat, protože poslední zvýšení sazeb ze strany ČNB se do jejich sazebníků ještě zcela nepromítlo. Ke konci roku 2018 by se podle jeho odhadu sazby měly blížit až ke třem procentům.


Připomeňte si:

Jaká jsou nová pravidla hypoték od 1. října 2018?

 Hypotéka


Maximální limit pro daňový odpočet 300 tisíc korun je však stále dostatečně vysoký na to, aby si základ daně o celou roční částku zaplacených úroků snížili i lidé, kteří čerpají vysoké hypotéky.

„Pro klienty bank je důležité, že původně schválený limit pro daňový odpočet se v minulých letech nakonec nesnížil na 80 tisíc korun. Při tříprocentní sazbě by si totiž mohli uplatnit odečet úroků z části hypotéky do přibližně 2,5 milionu. S 300tisícovým limitem je však možné odečíst si veškeré úroky z úvěru až ve výši 10 milionů korun,“ počítá Eim.

Kdy není nárok na daňový odpočet u hypotéky?

Samotný daňový odpočet má své podmínky. Daňový odpočet je možné uplatnit pouze za celý kalendářní rok. Během roku nemohou zaplacené úroky z hypotéky snižovat vypočtenou zálohovou daň z příjmu.

Daňovou povinnost rovněž nesnižuje splácení hypotéky u nemovitosti, jež je pronajímána, nebo u rekreační nemovitosti, neboť v těchto případech není řešena vlastní bytová situace.


TIP:

Spočítejte si výši hypotéky na hypoteční kalkulačce


V případě, že je uplatňován daňový odpočet, jsou celkové náklady na hypotéku nižší o ušetřenou daň z příjmu.

„Při uplatnění daňového odpočtu ve výši 40 tisíc korun dochází k daňové úspoře šest tisíc korun, což činí 15 procent z daňového odpočtu,“ dává příklad Ivanco.

Hypotéky v Česku jsou šesté nejdražší v EU

Průměrné úrokové sazby hypoték se v Evropě pohybují od 1,09 procenta v Dánsku a 1,56 procenta ve Francii, až po 3,44 procenta v Maďarsku a 4,4 procenta v Polsku.

Česko je se započítanou průměrnou sazbou 2,2 procenta šestou nejdražší zemí v EU. Vyplývá to z analýzy společnosti ChytryHonza.cz, která vychází z dat Eurostatu, Evropské centrální banky a Crédit Foncier.

Nejvíce dluží za hypotéku lidé v zemích severní Evropy (Dánsko, Finsko, Irsko, Velká Británie a Švédsko), které tvoří 18 procent evropské populace.


Nepřehlédněte:

Jaké jsou nejčastější triky realitních makléřů


Na tyto země připadá 33 procent celkových evropských hypotečních úvěrů. Průměrné zadlužení vlastníků nemovitostí je tam 81 775 eur (v přepočtu 2,1 milionu korun), dvojnásobek evropského průměru. Důvodem je především dynamičtější vývoj ekonomiky.

Naopak hypotékami nejméně zadlužené jsou domácnosti ve východní Evropě - Bulharsko, Chorvatsko, Estonsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litva, Polsko, Česko, Rumunsko, Slovensko a Slovinsko.

Průměrný zůstatek hypotečního úvěru na vlastníka nemovitosti je zde 6576 eur (170 tisíc korun). Pouze 10 procent domácností v těchto zemích má hypotéku nebo nějaký úvěr.

CIF24

Čtěte také:

Jak reklamovat nemovitost

 Reality - ilustrační foto

Zpřísnění podmínek pro hypotéky se může dotknout i refinancování

Abeceda hypoték

Daň z převodu nemovitosti 2018

Nájemní smlouva: vzor, prodloužení, dodatek

Hrozba pro bytová družstva: když o schůzi neinformují na webu, nemusí usnesení platit

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).