Menu Zavřít

Odposlech

8. 10. 2018
Autor: Euro.cz

Konflikt zájmů non plus ultra Je evidentní, že po roce 2020 bude Česko dostávat z evropského rozpočtu méně peněz. Zaprvé příliš rychle bohatneme, zadruhé společný rozpočet již nebude svými platbami dotovat brexitující Spojené království. Navzdory výše řečenému se ministryně financí Alena Schillerová nechala slyšet, že prioritou české vlády při vyjednávání o rozpočtu EU na období let 2021 až 2027 bude nárůst prostředků na zemědělskou a kohezní politiku. Aby to bylo všem jasné, dodala, že tyto dvě oblasti jsou naše národní priority.

Co se týká kohezní politiky, tak není sporu o tom, že evropské peníze se nadále budou hodit na nové dálnice, ekologizaci průmyslu a energetiky či rozvoj chudších regionů. Ale zemědělství? Přiznání, že hlavní prioritou této vlády je, aby Agrofert nepřímo vlastněný premiérem Babišem dostal na zemědělských dotacích více než jen mrzkých 1,35 miliardy korun v loňském roce, je dost výmluvné. To je tak ukázkový příklad konfliktu zájmů, že jasnější to už být nemůže.

Všichni Babišovi muži

Díky loňské novele, která nařídila stranám odtajnit financování jejich kampaní na transparentních účtech, jsme se konečně dozvěděli, kolik berou lidé, kterým Andrej Babiš snad nejvíce vděčí za svůj politický úspěch. Guru hnutí ANO a klíčový Babišův ideamaker Marek Prchal si měsíčně přijde minimálně na čtvrt milionu korun, což výrazně přesahuje i plat samotného předsedy vlády této země. Podobný výdělek si každý měsíc z hnutí ANO odnáší Babišův nenahraditelný a tolik ceněný spin doctor Marek Hanč. Už dlouho se o těchto částkách v politickém zákulisí mluvilo, teď se potvrdily černé na bílém. Tito dva i další klíčoví poradci pobírají výše zmíněné odměny každý měsíc už několik let, ať už je zrovna kampaň, nebo ne. Na letošní kampani ke komunálním volbám si ale u hnutí ANO nejvíce vydělal ještě někdo jiný. A to společnost Production Team, která připravuje sousedské večeře, billboardy či další formy kampaně. Hnutí ANO už jí vyplatilo za kampaň sedm milionů korun. Firmu většinově vlastní advokát Michal Chrůma, jehož jméno se před lety objevilo například v kauze Opencard, kde zbytečně zmizely stamiliony korun. Byl oficiálním držitelem akcií firmy Haguess, která získala v roce 2006 od pražského magistrátu velmi výhodnou smlouvu na celý projekt této „karty Pražana“. Praha je malá, že?

Vrchní soudruh Faltýnek

Všechno jednou končí. I panování druhého muže hnutí ANO Jaroslava Faltýnka na ministerstvu dopravy. Svou sítí kontaktů, kterou v resortu ušil, velice rozzlobil svého šéfa Andreje Babiše. A ten mu jeho nitě začal postupně trhat.

Z ministerstva zmizel Faltýnkův blízký advokát Hlína, z Českých drah se pakoval Milan Feranec, který patří mezi Faltýnkovy nejvěrnější politické spojence. A teď došlo i na šéfa majetku Správy železniční dopravní cesty a Faltýnkova ministerského kandidáta Tomáše Drmolu, který ke konci měsíce ve funkci končí. A to i kvůli podezřele výhodné smlouvě s developerem Václavem Klánem, kterému chce správa prodat lukrativní pozemky u Dejvického nádraží. Smlouvu připravoval advokát Kříž, další Faltýnkův blízký přítel. Babiš seká tyto nitě prostřednictvím Dana Ťoka, kterého i kvůli tomu v čele resortu zatím nechal. A právě Ťok je proto trnem v oku Faltýnkovi. A teď i komunistům.

Vojtěch Filip ho kritizuje, kudy chodí.

WT100

A podle informací Odposlechu by mohl jeho odvoláním podmínit i další podporu KSČM menšinové vládě. Že to Filip nedělá jen kvůli tristnímu stavu českých dálnic a železnic, je snad každému jasné. Poslední indicie: dohodu s komunisty o podpoře Babišově menšinové vládě nedomlouval nikdo jiný než známý český malíř a občas i politik Jaroslav Faltýnek. O

  • Našli jste v článku chybu?