Menu Zavřít

Odposlech

22. 10. 2018
Autor: Euro.cz

Češi v čínské izolaci Česká republika s hlavou státu v čele pozvedla v posledních letech patolízalství na úplně novou úroveň, když se snažila zalíbit Číně, aniž by země z toho měla jakýkoli prospěch. Prezidentská snaha však nevede k požadovanému efektu a podřízenost Česka říši středu stále není dostatečná, jak potvrzují nejnovější informace Odposlechu.

Čínští novináři měli v posledních měsících zapovězenou jakoukoli komunikaci s českou ambasádou v Pekingu.

Šlo o jedinou zemi z ambiciózního čínského projektu Jeden pás, jedna cesta, která se do podobné klatby dostala.

Podle všeho se jednalo o trest za to, že velvyslanectví z pohledu čínského vedení udržuje až příliš vřelé vztahy s Tchaj-wanem.

Máme však návrh řešení. Miloš Zeman je nejvyšším velitelem ozbrojených sil, a mohl by tak vyhlásit ostrovnímu státu válku. Tím by si to možná u soudruhů vyžehlil a otevřel cestu dalším vybájeným miliardovým investicím.

Třesk u socanů

Blamáž ČSSD v komunálních volbách způsobila podstatné oslabení pozice dosud neotřesitelného zákulisního vládce Miroslava Pocheho. Nejenže kvůli jeho nominaci do čela ministerstva zahraničí byl Černínský palác už několik měsíců bez vedení, ale navíc se ČSSD poprvé od roku 1990 nedostala do pražského zastupitelstva. Taková porážka nemohla zůstat bez odezvy. V ČSSD už se shromáždil šik Pocheho oponentů v čele s prvním místopředsedou Jiřím Zimolou, kteří se snaží odstavit od moci nejen Pocheho, ale i šéfa strany Jana Hamáčka, který je Pocheho prodlouženou rukou. ČSSD chystá na březen příštího roku řádný sjezd a tam může Hamáček přijít o funkci. Jenže není jisté, kdo by ho mohl nahradit.

Ve straně totiž vzrůstá zájem úplně opustit Babišovu vládu, což se nehodí hlavnímu Hamáčkovu vyzyvateli Jiřímu Zimolovi, který naopak vstupu do vlády vždy fandil. Zimola tak zatím vyzývá jen k obměně členů kabinetu, což ale nedává smysl, jelikož teprve minulý týden dokázala ČSSD konečně obsadit post ministra zahraničí. Je tak nakonec možné, že se na sjezdu zvedne úplně jiný vyzyvatel. Proč ne třeba plzeňský hejtman Josef Bernard?

No nekup to!

WT100

Po Praze se nesou zvěsti, že jeden z politických souputníků sociální demokracie si chce pojistit odpojení od hadiček této levicové partaje tím, že skoupí její dluhy. Když se to doneslo k uším pražských developerů, chytili se za nos. Jak se dnes taky dostat k nemovitosti, jako je „Liďák“ uprostřed Prahy za nízkých pár stovek milionů, že? Po komunálních volbách, ve kterých ani „Lanďák“ nezabránil neodvratnému debaklu, je zřejmé, že sociální demokracie dosud držící tep na změnách územního plánu a stavebních výdobytků už do dění promlouvat nebude, tak proč nechytit příležitost za pačesy - směnky, dluhy a tak podobně? •

  • Našli jste v článku chybu?