Menu Zavřít

Odposlech

3. 12. 2018
Autor: Euro.cz

Návrat malého Bobeše Jistě jste na něj mnozí už zapomněli, ale on rozhodně zájem o věci veřejné z hlavy nevymazal. Bývalý ministr dopravy za Bártovy „Véčka“ a pozdější člen obskurní ministrany Lidem Pavel Dobeš se vrací na politické výsluní. Zatím tedy alespoň do dozorčí rady vlivné městské firmy Technická správa komunikací. Právě Dobeše vedle například bývalého pražského radního za TOP 09 Pavla Richtera či nového radního Adama Scheinherra si vybrala nová pražská koalice jako nové zástupce v této městské firmě. Konkrétně jej nominovalo hnutí STAN. Dobeš přitom už před čtyřmi lety kandidoval v pražských komunálních volbách za uskupení bývalého primátora Demokraté Jana Kasla. Loni už se objevil na posledním místě kandidátky STAN ve sněmovních volbách. Na kandidátce ale nejprve figuroval omylem s překlepem jako Bobeš. Těch ministrů už bylo zkrátka tolik, že by se v nich ani Mikeš nevyznal.

Generál zahájil útok

Jako o možném prezidentském kandidátovi se o něm často hovořilo už v minulých letech. On však tyto úvahy prozatím odmítal, avšak do budoucna nevylučoval. Generál Petr Pavel letos v červnu opustil po třech letech post předsedy vojenského výboru NATO, tedy nejvyšší vojenské funkce Severoatlantické aliance. V posledních týdnech se častěji začal objevovat v televizi, aktivně začal komunikovat na sociálních sítích. V souvislosti s aktuální rusko-ukrajinskou krizí si dokonce vystřelil ze současného prezidenta Miloše Zemana. Podle informací Odposlechu se Pavel už připravuje na kampaň k dalším prezidentským volbám, která odstartuje nejpozději za tři roky a pár měsíců. V nich by rozhodně neměl zanedbatelné šance. K poctě zbraň!

Křetínský dobývá Berlín

Daniel Křetínský médiím rozhovory už téměř nedává, těm českým vůbec. O to překvapenější byli kolegové z předních německých deníků, když si je jeden z nejbohatších Čechů sám od sebe pozval, extra kvůli nim přijel do Berlína a během dvou a půl hodiny jim doslova vymluvil díru do hlavy. Křetínský by si klidně povídal ještě déle, více času už bohužel neměli novináři. To je paradoxní situace, obvykle tomu bývá naopak a rozhovory ukončuje z nedostatku času většinou zaneprázdněný byznysmen.

Jisté je, že český finančník zanechal v Německu dojem. Pasoval se do role zastánce práv horníků z Lužice (kde samozřejmě vlastní hnědouhelné doly a elektrárny) a vedle uhlí se podle zdrojů Odposlechu prezentoval také jako zastánce zelené energie, čehož jsme si my v Česku zatím moc nevšimli. Načal dokonce téma vyrovnání s Patrikem Tkáčem, kterému musí za podíl v EPH v následujících deseti letech vyplatit ještě 1,75 miliardy až 2,75 miliardy eur.

EBF24

Cíl celého setkání se nicméně zdařil a Němci začínají pomalu chápat, že Křetínský není žádná lehká váha z Východu a že s ním budou muset v následujících letech počítat. „Vypadá to, že Křetínský má v plánu ještě velké věci,“ zhodnotil respektovaný deník Suddeutsche Zeitung. Podle listu bude v následujících letech jeho „společenskopolitický vliv v Německu významný“.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).