Menu Zavřít

Odpovědný zástupce dohlíží na řádný výkon živnosti. Využijí ho podnikatelé, kterým chybí odbornost

26. 6. 2023
Doba čtení: 5 minut
Autor: Depositphotos.com

Rádi byste začali podnikat v oboru, který vyžaduje určitou odbornou způsobilost, ale nemáte na to patřičné vzdělání ani praxi? V některých případech je možné situaci řešit pomocí odpovědného zástupce, jenž  podmínku odbornosti splní za vás. Abyste takovou osobu mohli najmout, musí dotyčný splňovat zákonem stanovená kritéria.

Kdo je to odpovědný zástupce pro živnost

Za odpovědného zástupce je považován takzvaný garant OSVČ, tedy osoba, která odpovídá za řádné provozování živnosti. Využívají jej podnikatelé, kteří nemají potřebnou odbornost pro výkon vázané, řemeslné či koncesované živnosti, jíž chtějí provozovat. Podmínky týkající se ustanovení odpovědného zástupce upravuje zákon č. 455/1991 Sb., živnostenský zákon. Garant OSVČ se pak využívá například pro následující činnosti:

  • odpovědný zástupce pro hostinskou činnost,
  • odpovědný zástupce ve stavebnictví,
  • odpovědný zástupce v dopravě,
  • odpovědný zástupce pro montáž, opravy, revize a zkoušky elektrických zařízení,
  • odpovědný zástupce pro opravy silničních vozidel,
  • odpovědný zástupce cukrářství a pekařství,
  • odpovědný zástupce pro zámečnictví a nástrojářství,
  • odpovědný zástupce personální agentury,
  • a podobně.

Vázané a řemeslné živnosti tedy představují takové činnosti, pro jejichž výkon je potřeba prokázat odbornou způsobilost. V případě koncesované živnosti je to ještě trochu jinak, jelikož aby ji OSVČ mohla provozovat, potřebuje k tomu získat speciální povolení. Seznam koncesovaných živností včetně podmínek pro získání koncese a informací o tom, která instituce tyto koncese uděluje, je uveden v živnostenském zákoně.

Povinnosti odpovědného zástupce

Hlavní povinností odpovědného zástupce je dohled na řádný výkon živnosti a dodržování všech důležitých předpisů. Tato osoba se zodpovídá vždy podnikateli, nikoliv živnostenskému úřadu. To znamená, že v případě, kdy narazí na nějaké pochybení nebo nejasnosti, musí o této skutečnosti informovat dotyčnou OSVČ, a to ideálně písemnou formou.

Pokud by odpovědný zástupce uvedené povinnosti nedodržel, má osoba, kterou zastupuje, nárok požadovat po něm náhradu škody. Za výkon živnosti je přitom vždy odpovědný podnikatel sám coby živnostník či statutární orgán podniku, avšak jeho garant ručí za to, že bude dodržovat předpisy týkající se provozování dané živnosti.

Kdo se může stát odpovědným zástupcem

Ne každá osoba, která je odborně způsobilá, se může stát odpovědným zástupcem podnikatele. Ačkoliv je odborná způsobilost jedním z hlavních požadavků, nejedná se zdaleka o jediné kritérium pro výkon této funkce. Garanta OSVČ není možné ustanovit v případě, že pro něj platí některá z následujících skutečností:

  • vykonává tuto funkci u více než čtyř podnikatelů,
  • je členem kontrolního orgánu podniku, kde by měl dělat garanta,
  • má uložen zákaz činnosti v daném oboru,
  • v uplynulém roce mu bylo zrušeno živnostenské oprávnění v daném oboru.

Požadavky na výkon činnosti garanta OSVČ jsou stanoveny v § 11 živnostenského zákona. Podle tohoto zákona musí odpovědný zástupce nejen splňovat podmínky nezbytné pro získání živnostenského oprávnění v příslušném oboru, ale musí být také plně svéprávný a musí mít s dotyčným podnikatelem uzavřenou smlouvu.

Jak ustanovit a ohlásit odpovědného zástupce

Aby mohl podnikatel bez odborné způsobilosti vykonávat vázanou, řemeslnou nebo koncesovanou živnost, musí zvolit odpovědného zástupce, který splňuje zákonné podmínky pro výkon této funkce, a uzavřít s ním smlouvu. Nejpozději do 15 dnů od ustanovení odpovědného zástupce je pak nutné tuto skutečnost ohlásit na živnostenském úřadě.

Pro ustanovení garanta a získání oprávnění provozovat živnost je potřeba živnostenskému úřadu doložit některé dokumenty. Prvním z nich je doklad potvrzující odbornou způsobilost odpovědného zástupce. Tímto dokladem je například výuční list nebo vysokoškolský diplom. Dále je úřadu nezbytné předložit úředně uvěřené a podepsané prohlášení odpovědného zástupce, kde je uvedeno, že s výkonem této funkce souhlasí.

Jakmile jsou předloženy všechny potřebné doklady, prověří správní orgán trestní bezúhonnost dotyčného zástupce prostřednictvím výpisu z rejstříku trestů. Ten však podnikatel obstarávat nemusí, úřad si jej získá sám. V případě, že je garant vybrán pro koncesovanou živnost, nestačí jeho ustanovení úřadu pouze nahlásit, ale musí navíc projít ještě schvalovacím procesem, který trvá maximálně 60 dnů.

Smlouva o odpovědném zástupci

Smlouva o výkonu funkce odpovědného zástupce se uzavírá v souladu s živnostenským zákonem a se zákonem č. 89/2012 Sb., občanským zákoníkem. Jelikož se jedná o závazný oficiální dokument, je vhodné nechat si ji vypracovat někým, kdo dané problematice rozumí, v ideálním případě tedy právníkem. Na internetu je však jednoduše k dostání vzor smlouvy o odpovědném zástupci, který je možné použít pro inspiraci.

Založení živnosti již nevyžaduje osobní návštěvu úřadu. Všechny náležitosti vyřídíte z domova
Přečtěte si také:

Založení živnosti již nevyžaduje osobní návštěvu úřadu. Všechny náležitosti vyřídíte z domova

Jako v každé jiné smlouvě musí být na jejím začátku uvedeny identifikační údaje smluvních stran, tedy podnikatele a odpovědného zástupce. V případě podnikatele se uvede jeho jméno a příjmení nebo název, identifikační číslo, adresa sídla a případně informace o zastupující osobě. U odpovědného zástupce nesmí chybět jméno a příjmení, rodné číslo a adresa trvalého bydliště.

Samotný obsah smlouvy pak zahrnuje několik částí. V první z nich se popíše předmět smlouvy a stanoví se podmínky spojené s výkonem funkce. Ve druhé části se uvede, na jakou dobu je smlouva uzavírána a jakým způsobem ji lze rozvázat. Na konec dokumentu se sepíší závěrečná ustanovení, jako je údaj o tom, kdy nabývá smlouva účinnosti, v kolika kopiích je vyhotovena a tak dále. Na závěr se připojí datum, místo a podpisy obou smluvních stran.

ebf - tip - debata

Výše odměny odpovědného zástupce

Zákon nijak nestanovuje, jaká by měla být odměna odpovědného zástupce. To, kolik mu bude za výkon funkce vyplaceno, tak závisí pouze na dohodě mezi dotyčným garantem a podnikatelem. Je však nezbytné pamatovat na ustanovení zákoníku práce, které se týká nejnižší zaručené odměny. Odpovědný zástupce tak stejně jako každý jiný zaměstnanec musí ze zákona dostat odměnu alespoň ve výši sazby minimální mzdy, která v roce 2023 činí 17 300 korun.

Stejně jako výši odměny, tak i způsob její výplaty si smluvní strany domlouvají individuálně mezi sebou. V praxi se obvykle objevují dva typy výplaty. První z nich představuje vyplacení určité vyšší částky již při podpisu smlouvy a následně nižší sumy v pravidelným měsíčních či čtvrtletních intervalech. Druhou možností je klasické měsíční plnění s případnými příplatky a bonusy.

Kdo nemůže vykonávat funkci odpovědného zástupce?
Odpovědným zástupcem nemůže být osoba, která již vykonává tuto funkci pro jiné čtyři podnikatele. Kromě toho není možné stát se garantem OSVČ v momentě, kdy má dotyčný uložený zákaz provozování činnosti v daném oboru. Zároveň tato osoba nesmí být členem kontrolního orgánu podniku, kde by měla fungovat jako odpovědný zástupce.
Co je potřeba pro nahlášení odpovědného zástupce?
Jakmile dojde k ustanovení odpovědného zástupce, je potřeba tuto skutečnost nahlásit na živnostenský úřad. V případě koncesovaných živností navíc toto ustanovení musí projít schvalovacím procesem, který může trvat až 60 dnů. Na úřadě je přitom nutné předložit doklad o odborné způsobilosti garanta, kterým může být například výuční list, a také prohlášení odpovědného zástupce, že s výkonem této funkce souhlasí.
Jaká je mzda odpovědného zástupce?
Výše odměny odpovědného zástupce není stanovena zákonem. Jediné omezení, které zákon podnikateli v tomto směru nařizuje, je dodržení sazby minimální mzdy, která v roce 2023 činí 17 300 korun. Na způsobu a výši mzdy za vykonávanou funkci se tak podnikatel domluví s odpovědným zástupcem individuálně.
  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).