Menu Zavřít

ODS A LIDOVCI ZÍSKAJÍ POSTY

9. 8. 2001
Autor: Euro.cz

U n i p e t r o l

Tvrdá politická jednání o nových členech dozorčí rady a představenstva holdingu Unipetrol stále neskončila. Rýsuje se však dohoda, která by měla vliv ČSSD v tomto průmyslovém gigantu omezit.

Zatímco zhruba před třemi týdny stav jednání vypovídal o přesile ministra průmyslu a obchodu Miroslava Grégra a ministra financí Iva Svobody, nyní dostávají šanci i lidé spjatí s ODS a KDU-ČSL. O kandidátech na posty v Unipetrolu jednalo minulý čtvrtek prezidium Fondu národního majetku. Vedle náměstkyně ministra Grégra Milady Vlasákové a poslance za ČSSD Michala Krause (o něm více na straně 42) má být do dozorčí rady znovu zvolen blízký spolupracovník lidoveckého předsedy Josefa Luxe Jaromír Mikušek (i nyní sedí v dozorčí radě) a generální ředitel společnosti s belgickou zahraniční účastí Celio a federální poslanec za ODS Miloslav Soldát (šéf dozorčí rady Unipetrolu v roce 1995). Z postu předsedy dozorčí rady má být odvolána Terézie Hrnčířová.

ebf - tip - debata

Kromě již dříve uvedených jmen mezi kandidáty na šéfa představenstva (EURO 3/1999) se objevil Karel Švarc (42), generální ředitel a člen představenstva společnosti Lovochemie, kterou vlastní Unipetrol spolu s firmou Agrofert.

Jednání o politickém obsazení Unipetrolu se protáhla natolik, že není jasné, zda ministr bez portfeje Jaroslav Bašta bude mít dost času na prověření kandidátů zpravodajskými službami. Stačí si vzpomenout na ČEZ, kdy Bašta posílal dopis ministru Svobodovi o prověření navrho- vaných osob v den konání mimořádné valné hromady (5. ledna 1999), a od Bezpečnostní informační služby dokonce neměl písemné potvrzení.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).