Menu Zavřít

ODS chce do nového, těžko ale hledá dům s průhledným vlastníkem

15. 5. 2014
Autor: čtk

Občanští demokraté finišují s výběrem svého nového sídla. Podle předsedy strany Petra Fialy se strana nastěhuje do nových prostor v centru Prahy, její výběr se zúžil zhruba na osm objektů. Strana ale řeší jeden pikantní problém – v touze stát se novou a čistou partají bez skandálů si začala předběžně lustrovat majitele nemovitostí. A to výběr v centru hlavního města komplikuje.

„My si nemůžeme dovolit nastěhovat se do nájmu k majitelům, jejichž majetková struktura bude budit podezření. A musím říci, že jsme kvůli tomu už nějaké tipy na nový nájem opustili,“ přiznal předseda strany Petr Fiala. Ve stávající budově má ale ODS ještě platnou nájemní smlouvu, která vyprší za rok. Pokud by bylo stěhování v poměru k výpovědi výhodné, může k němu dojít podle Fialy už na podzim.

Centrála ODS by mohla podle něj sídlit v lokalitě kolem pražského náměstí Republiky. Stávající kanceláře má v moderní budově na Pankráci. Lidem z vedení partaje vadí jednak lokalita Pankráce mimo střed centra a také rozlehlost kanceláří – vzhledem k tomu, že z administrativy musely odejít desítky lidí.

Důležité jsou i úspory, kvůli nim se stěhovala už jednou z Jánského vršku. Partaj sice dostala vloni od sponzorů podle své výroční zprávy 78 milionů korun, ještě za časů předsedy Topolánka to bylo ale 200 milionů. Kvůli úbytku poslanců má strana také menší příspěvky od státu. V roce 2009 měla ještě 192 milionů, vloni už jen 84 milionů. Podle výroční zprávy měla ODS ke konci roku dluhy ve výši 57 milionů.


Čtěte také:

KL24

Problémy s výročními zprávami má třetina stran a hnutí. Mezi nimi LIDEM či Koruna Česká

Politické strany účtují loňský rok. ODS skončila ve ztrátě přes 14 milionů

  • Našli jste v článku chybu?