Menu Zavřít

ODS (menševici)

30. 1. 2013
Autor: euro

Trochu ve stínu velikého Miloše Zemana se odehrává další díl seriálu, který by se dal nazvat odchod Občanské demokratické strany do věčných lovišť.

Po masakru v krajských volbách přišel propadák Přemysla Sobotky ve volbách prezidentských, následná podpora vedení strany Karlu Schwarzenbergovi, ač ten zrovna spoustě straníků fakt k srdci nepřirostl, a další nafackování v druhém kole, kde Karel dostal nakládačku rozdílem třídy. Když se pak předseda strany Petr Nečas vzmůže jen na ujišťování, že jeho vládu ten Miloš opravdu, ale opravdu nemůže odvolat, protože by to byl ústavní puč, není divu, že mezi řadovými straníky propukla panika.

Je zřejmé, že by bylo třeba něco řešit. Když však za požadavky na nový volební kongres slyšíme jména, jako je Boris Šťastný či Tomáš Hrdlička, je jasné, že by to nejspíš mohlo být ještě horší, než je.

Ve skutečnosti je zatím stále největší pravicová strana v zemi v personální krizi, z níž evidentně není úniku. Ostrůvky pozitivní deviace jsou okamžitě zapouzdřovány do vápenaté skořápky, aby náhodou v pozitivním slova smyslu nenakazily zbytek strany. Své o tom ví například pražský primátor a donedávna jedna z nadějí ODS Bohuslav Svoboda. Své o tom ví i jiná, pro voliče přijatelná tvář strany, senátor, notorický kuřák a primátor Teplic Jaroslav Kubera. Ten se postupu v hierarchii strany brání podmínkou zmenšení počtu místopředsedů, což by zjednodušilo a zefektivnilo řízení partaje a dalo by se účinněji bránit atakům oněch finančně mocenských skupin ve straně, které ji dnes dusí.

Tyhle party si evidentně neuvědomují, že z malých parazitů na státní moci narostly do rozměrů, kdy svého živitele ohrožují na životě. Dokonce mají pocit, že ODS ke svému životu už ani nepotřebují. Někteří z těchto lidí se aktivně přisávají na strany zcela jiné, dokonce z opačné strany politického spektra, a drápkem se zachycují i v okolí nového prezidenta.

Jenže ODS má nějakých pětadvacet tisíc členů a všichni nechtějí skončit na smetišti dějin, zvláště pokud s těmito strukturami nemají nic společného. Není proto vyloučeno, že by se po onom záchranném sjezdu ODS místo záchrany konalo další štěpení. Bylo by pak zajímavé sledovat, která z těch dvou nových ODS by mohla používat v závorce slovo bolševici a která menševici.


Čtěte další komentáře Pavla Párala:

Turkova hlava

MMF24

Soudce Lynč

Jakoby konkurence


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).