Menu Zavřít

ODS prodala dům za víc, než jaká je jeho skutečná cena

2. 9. 2011
Autor: Euro.cz

Politika

Kdyby občanští demokraté dokázali s veřejnými rozpočty nakládat jako se svým vlastním majetkem, bylo by Česko oázou blahobytu. Ačkoli ceny nemovitostí v posledních letech klesají, dokázali občanští demokraté sedm let starou investici do sídla na Jánském vršku zhodnotit o 30 procent.
Byť se představitelé ODS dušují, že na transakci není nic podezřelého, několik otazníků prodej Jánského vršku vyvolává. Novým vlastníkem se totiž stala neprůhledná společnost Calanthia Trading Limited se sídlem na Gibraltaru, respektive její dceřiná společnost PEM-INVEST, která v Česku a na Slovensku provozuje síť hotelů. Mimo jiné vlastní i hotel U zeleného hroznu, jenž s dnes už bývalým sídlem ODS sousedí. Podle výpisu z internetového obchodního rejstříku v PEM-INVEST dříve působil bývalý šéf OKD Viktor Koláček.
Zarážející je i to, že firma, která bude muset do propojení a úprav bývalého sídla ODS investovat miliony korun tak, aby vyhovoval hotelovým prostorám, zaplatila občanským demokratům mnohem víc, než kolik je tržní cena nemovitosti. „Odhadní cena nemovitosti byla podle posudku zpracovaného soudním znalcem stanovena ve výši 120,5 milionu korun. Dohodnutá smluvní prodejní cena ve výši 139 milionu Kč tak o 18,5 milionu Kč převyšuje cenu odhadní,“ stojí v interním materiálu ODS.
Občanští demokraté přitom v lednu roku 2004 Jánský vršek kupovali za 99 milionů korun, a to od lidí spojených s vytunelovanými peněžními ústavy Ekoagrobanka a První slezská banka. Už v červnu 2009 se ale centrála ODS stěhovala do pronajatého patra budovy Albatrosu na Pankráci. Jánský vršek strana pronajímala od dubna 2010 realitní kanceláři Šolc reality podnikatele Jana Šolce. Ten jí podle tehdejšího vyjádření hlavního manažera ODS Jana Kočího platil měsíčně za pronájem „tři sta až čtyři sta tisíc korun“. To prý mělo pokrývat pronájem Albatrosu. Ještě loni v září mluvil manažer Kočí o možnosti, že by si ODS patro v Albatrosu mohla koupit. To je ale nyní podle informací týdeníku Euro pasé. Miliony za prodej Jánského vršku hodlá strana uložit do některého z bankovních domů, a tím zhodnocovat. (pdk)

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).