Menu Zavřít

Odškodnění z nepovedeného prodeje IPB může nakonec zaplatit ČNB

31. 3. 2016
Autor: e15

ČSOB vyvolala koncem loňského roku proti centrální bance arbitráž o dvacet miliard korun. V rámci záruk, které získala od České národní banky (ČNB) při převzetí padlé IPB v roce 2000, chce odškodnění za další špatné pohledávky. Ze státního rozpočtu ale na případnou prohru nakonec nemusí jít ani koruna.

Prodloužená garance

Podle informací týdeníku Euro už centrální banka oficiálně o celé situaci informovala ministerstvo financí. Jde ovšem spíše o zdvořilostní informaci než o upozornění, že by státní rozpočet mohl přijít o další miliardy v rámci dědictví po zkrachovalé IPB. Ministerstvo financí totiž případnou prohru centrální bance nakonec nemusí proplatit.

Dosud sice resort financí uhradil centrální bance drtivou většinu všech plateb, které ČNB poslala v rámci záruk za IPB do Československé obchodní banky. Jenže nároky, které ČSOB chce po ČNB, se řídí jinou smlouvou než to, co následně centrální bance proplatí ministerstvo financí ze státního rozpočtu.

„ČSOB může vůči centrální bance uplatnit nároky jen na základě Smlouvy a slibu odškodnění. Tato smlouva je jediným základem pro posouzení oprávněnosti uplatňovaného nároku a při tomto posuzování není relevantní, zda tvrzený nárok je, nebo není krytý státní zárukou, kterou ve prospěch ČNB vystavilo ministerstvo financí,“ tvrdí šéf komunikace centrální banky Marek Zeman.

„Neplatí přitom, že by každý nárok odškodnitelný dle Smlouvy a slibu odškodnění byl automaticky také pokryt státní zárukou,“ zdůrazňuje. Šéf ministerstva financí Andrej Babiš zatím nechce arbitráž komentovat: „Ministerstvo financí není účastníkem tohoto rozhodčího řízení,“ zdůvodnil Babiš.

 Kudy tečou miliardy

V listopadu 2002 obdržela centrální banka prohlášení, kde se ČSOB zavazuje, že po 31. prosinci 2016 nebude vznášet další nároky k proplacení. V textu je také jasně uvedeno, že po tomto datu nebudou už žádné nároky ze strany centrální banky hrazeny.

ČSOB buď věří, že ČNB její požadavek uzná a ještě letos proplatí, anebo tím v podstatě přiznává, že garance lze pouhým vznesením nároku prodloužit. Arbitráž totiž může trvat roky. Dosud se ČSOB podařilo získat ze záruk od centrální banky zhruba tři miliardy korun.

Původně neomezenou garanci nakonec sama ČSOB omezila na konec roku 2016, aby předešla obvinění z nedovolené veřejné podpory. Další odškodnění ze záruk za IPB získala ČSOB přímo od ministerstva financí. Šlo například o pohledávku ve výši 1,7 miliardy korun za zkrachovalou společnost J. Ring.

12 miliard

Důvodem zahájení arbitráže je probíhající soudní spor ČSOB se společností ICEC-Holding, ve kterém se ICEC domáhá náhrady škody údajně způsobené na konci devadesátých let Investiční a poštovní bankou. Loni ve své výroční zprávě vyčíslila ČSOB tento spor na 11,8 miliardy korun a ve stejném dokumentu ujišťuje akcionáře, že případná rizika eventuální prohry jsou pokryta slibem odškodnění ČNB. Nyní je jasné, na kolik si i s úroky a dalším příslušenstvím tuto pohledávku ČSOB cení.

Jakkoli se suma zdá vysoká, je vyloučeno, aby zahrnovala ještě další požadavky. To by musela ČSOB vstoupit do další arbitráže, náhrady za různé pohledávky musí vymáhat odděleně.


Čtěte dále:

ČSOB jde do arbitráže s národní bankou. Za spory kolem IPB žádá 400 milionů

MMF24

Bývalé sídlo IPB v centru Prahy koupili od J&T Rusové

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).