Menu Zavřít

Americký soud přiřkl odměnu Čechovi a Slovákovi, kteří upozornili na vypouštění oleje do moře

8. 11. 2018
Autor: vesselfinder

Americký soud souhlasil s částkou 3,2 milionu dolarů, kterou zaplatí německá rejdařská společnost, z jejíchž lodí byl do moře vypouštěn nebezpečný odpad. Čtvrt milionu dolarů (5,6 milionu korun) z celkové částky má připadnout třem námořníkům za to, že na porušování platné námořní legislativy upozornili.

Námořní příběh s výraznou českou stopou se dočkal rozuzlení. Americký soud v Portlandu ve státě Maine souhlasil s tím, že německá firma MST zaplatí pokutu ve výši 3,2 milionu dolarů za nezákonné vypouštění odpadů do moře.

Otevírá to cestu i pro finanční odměnu námořníků, kteří na případ upozornili. Soudkyně Nancy Torresenová přisoudila námořníkům odměnu, která může dosáhnout 250 tisíc dolarů. Jedná se o tři námořníky, Čecha, Slováka a Chorvata.

Jedním z nich je i Jaroslav Hornof, který ještě před rozhodnutím soudu poskytl serveru Euro.cz obsáhlý rozhovor, ve kterém vysvětlil, jak k porušování pravidel nakládání s odpady na lodi docházelo.

Nyní redakci nechtěl potvrdit konkrétní výši odškodnění, podle něj je třeba počkat do konce listopadu, jak dohoda s firmou bude přesně realizována. Každopádně odmítl, že by v nejbližším období opět na moři sloužil.

Na začátku října Hornof Euru řekl, že jeho motivací pro zdokumentování nezákonného jednání posádky rozhodně nebyly peníze. „Něco z odměny si strhne právník, 15 až 40 procent z vysouzené částky jako provizi. Pro mě by z toho mohla být částka, za kterou nekoupím ani garsonku v Praze,“ dodal.

ebf - tip - debata

Dále čtěte:

Disruptor na moři. Dánský elektrický trajekt za půl miliardy upluje 40 kilometrů

Jak se vyhnout dopravní zácpě: německá firma věří elektrickým člunům

Lodní doprava produkuje víc emisí než Německo. Je čas jednat

I lodní doprava zelená. Klasická loď má totiž emise jako 5 milionů aut

 Harmony of the Seas, největší výletní loď světa

  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).