Menu Zavřít

Odsouzený úředník o funkci nepřišel

28. 8. 2009
Autor: Euro.cz

Ministerstvo financí Mgr.

MMF24

Ředitel mezinárodněprávního odboru ministerstva financí Radek Šnábl, jenž za stát řeší miliardová arbitrážní řízení, dle Mladé fronty Dnes sám podváděl stát na daních,a připravil ho tak o miliony korun. Letos v dubnu byl Šnábl pravomocně odsouzen za daňový podvod. Dostal dvouletý podmíněný trest a vysokou pokutu, napsala MfD.
Šnábl byl v roce 1999 jako podnikatel členem skupiny, jež si nechala neoprávněně vrátit DPH. Tři podnikatelé včetně Šnábla vykázali fiktivní vývoz hracích automatů do Arménie. Pak požádali stát o vrácení daně z přidané hodnoty, a získali 5,5 milionu korun. Druhý pokus, kdy chtěli přes sedm milionů, jim už nevyšel. „Byl jsem odsouzen,“ přiznal Šnábl. Tvrdí ale, že je nevinný.
Na resortu financí začal působit za ministra Jiřího Rusnoka a radil i Vlastimilu Tlustému a Miroslavu Kalouskovi. Od května 2007 řídí mezinárodněprávní odbor. Exministr Kalousek přesto, že o jeho odsouzení věděl, Šnábla z funkce neodvolal. Současný ministr Eduard Janota prý o celé kauze nic neví.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).