Menu Zavřít

Odvolali brankáře

23. 4. 2004
Autor: Euro.cz

Jediný subjekt koupí dluhopisy Sazky za tři miliardy korun

Ještě týden před začátkem mistrovství světa v hokeji hrozilo, že se bude hrát v hale, která je sice zkolaudovaná, ale rozhodnutí nebude pravomocné. Do poslední chvíle nebylo vyřešené ani její dlouhodobé financování. Původní termíny byly několikrát posunuty, měnila se forma emise dluhopisů. Nyní se zdá, že vše spěje k rozuzlení. Problémy Sazka Areny přesto nekončí. Jsou příliš spletité na to, aby byly dořešeny dříve, než halou zazní státní hymny mužstev účastnících se mistrovství.

Raději veřejně.

Zatímco v březnu měla Sazka peníze získat prostřednictvím privátní emise aranžované londýnskou centrálou Credit Suisse First Boston (CSFB), investiční banka nakonec záměr přehodnotila a peníze pro herní společnost získává prostřednictvím veřejného vydání dluhopisů. Oficiálním důvodem jsou právní důvody spojené s původní podobou emise. Investiční bankéři ale nabízejí i jiné vysvětlení – CSFB potřebuje získat více spoluinvestorů, než tvrdila. Banka totiž chtěla původně větší část emise upsat spolu se společností Penta Finance sama a vložit je do portfolií svých klientů. Jen menší část nabízela za nepříliš výhodných podmínek na trzích v Londýně a Praze. Nakonec je ale všechno jinak. CSFB v současnosti aranžuje pro Sazku veřejnou emisi, kterou mohou investoři upisovat na lucemburské burze. Kromě formy vydání dluhopisů je pro ně výhodnější také úročení. Zatímco podle březnových předpokladů měla Sazka platit za poskytnuté peníze úrok přibližně 8,5 procenta, CSFB nabízela účast na investici za úrok stanovený jako půlroční sazbu Euribor plus tři procenta, což v současnosti odpovídá pěti procentům. Za tuto cenu se poskytují úvěry a vydávají dluhopisy jen kvalitním dlužníkům s ratingem, a transakce se proto nejevila pro kupce jako příliš výhodná. „Balík“ by ale vydělala CSFB, která by z každého eura, jež by se jí podařilo přeprodat konkurenčním bankám, zůstávalo tři a půl procentního bodu úroku. „Manažeři emise v současnosti dokončují dokumenty potřebné k její realizaci a předpokládají, že bude upsána a vydána ještě do konce dubna,“ potvrdil mluvčí loterijní společnosti Zdeněk Zikmund. Další informace již téměř tradičně uvést odmítl. „Vše by mělo být hotové během tohoto týdne. Pak podmínky, za jakých k úpisu došlo, zveřejníme,“ uvedl pro týdeník EURO šéf společnosti Penta Finance Marek Dospiva. Informace týdeníku EURO hovoří o tom, že změnu financování způsobil zájem investora, který počátkem dubna projevil zájem o účast na financování. „Jedná se o renomovanou mezinárodní firmu, která chce koupit přibližně polovinu z emise za 190 milionů eur,“ uvedl zdroj obeznámený s transakcí. Jméno firmy neprozradil.

Spor na roky.

Petr Maděrič, člen představenstva firmy Quonex Real vlastnící pozemky pod hokejovou halou, již dříve avizoval, že pokud bude jejich odvolání proti kolaudaci zamítnuto, obrátí se na soud. Právníci Quonexu a Sazky sice o uzavření kupní smlouvy a převodu pozemků stále intenzivně jednají, ale zdá se, že se ocitli v uzavřeném kruhu. Sazka odmítá zaplatit za pozemky, které nejsou očištěny od pohledávek. Quonex Real se brání, že kdyby Sazka řádně plnila své závazky, exekuce by byla v plném rozsahu uhrazena a pozemky mohly být převedeny na loterijní společnost. „Sazka zaplatila za pozemky první zálohu ve výši 140 milionů korun. Druhou zálohu ve výši 50 milionů měla uhradit po předání části pozemků. V listopadu roku 2002 jsme ale obdrželi exekuční příkazy za Quonex Realem, což znamená, že firma nemohla nakládat se svým majetkem,“ vysvětluje Zdeněk Zikmund. Pokud se strany nedohodnou, spor skončí u soudu. „Budeme svůj majetek bránit s využitím všech právních možností i s vědomím, že to může trvat několik let,“ napsal týdeníku EURO Maděrič. I když má Sazka na halu zapsánu v katastru nemovitostí věcné břemeno a může s ní nakládat, Quonex Real ji může nadále komplikovat plány. Třeba tím, že se bude dále odvolávat proti každé stavbě, jež by měla na jeho pozemcích v okolí Sazka Areny vyrůst.

Koupíme je Dluhopisy si koupíme, říká šéf stavební společnosti Skanska Přes 1,175 miliardy korun investovala do konce března Skanska do stavby hokejové haly. Peníze má kryté směnkou splatnou ke konci června. „Nyní jsme se dohodli, že to bude dříve,“ uvedl v rozhovoru pro týdeník EURO generální ředitel tuzemské pobočky stavební firmy Zdeněk Burda.

EURO: Sazka vaší firmě údajně nabízí kapitalizaci pohledávek, tedy výměnu dluhů za dluhopisy. Koupíte si je? BURDA: Sazka nám nabídla odkup části dluhopisů a jednání o tom budou pokračovat. V zásadě jsme rozhodnuti, že část emise koupíme.

MMF24

EURO: Je součástí splacení dluhu také nefinanční vyrovnání? BURDA: Nic takového součástí dohody není. My se v projektu nebudeme tímto způsobem angažovat.

EURO: Kdy přijede do Prahy prezident společnosti Skanska? BURDA: Přijede na finálové utkání. S panem Hušákem se pravděpodobně neformálně setká, ale nebudou řešit finanční otázky. Do té doby bude vyrovnání Sazky a naší společnosti definitivně vyřešeno.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).