Menu Zavřít

Odvoleno. V Íránu se skončily prezidentské volby, provázela je vysoká účast

20. 5. 2017
Autor: čtk/AP

V Íránu skončily prezidentské volby, uvedla s odvoláním na místní televizi agentura Reuters. Výsledky by úřady měly oznámit v neděli, favoritem je současná prozápadní hlava státu Hasan Rúhání a konzervativní duchovní Ebráhím Raísí. Hlasování tak může rozhodnout i o tom, zda osmdesátimilionová muslimská země bude pokračovat v otevírání se Západu. Volby doprovázela vysoká 70 procentní účast, kvůli níž bylo ukončení hlasování dvakrát prodlouženo.

Konec hlasování byl původně plánován na 15:30 SELČ, ale kvůli vysoké volební účasti jej úřady dvakrát posunuly o dvě hodiny. Ještě ve večerních hodinách místního času ukazovala íránská státní televize dlouhé fronty před volebními místnostmi.

Volební účast nakonec dosáhla přibližně 70 procent, oznámilo ministerstvo vnitra. Hlasovalo tak více než 40 z 56 milionů oprávněných voličů. V předchozích volbách v roce 2013 přišlo téměř 73 procent voličů.

„Každý by měl volit v těchto důležitých volbách. Osud země je v rukou lidu,“ vyzval opět Íránce nejvyšší duchovní vůdce země ajatolláh Alí Chameneí.

Dva nejúspěšnější kandidáti postoupí do druhého kola

Největší šance na úspěch má Rúhání a Raísí, jenž je blízkým spojencem Chameneího. Nezíská-li žádný ze čtyř kandidátů přes 50 procent hlasů, utkají se dva nejúspěšnější 26. května ve druhém kole.

Rúhání poté, co sám hlasoval, vyzval spoluobčany ke klidu. Apeloval mimo jiné na íránské revoluční gardy, které podle tiskových agentur podporují jeho největšího soupeře Raísího, aby do voleb nezasahovaly.

Podezření, že revoluční gardy pomohly zfalšovat výsledky voleb v roce 2009, vedla tehdy k několikaměsíčním nepokojům v zemi. Vláda tehdejšího prezidenta Mahmúda Ahmadínežáda tvrdě obnovila pořádek; desítky lidí při násilnostech zahynuly a stovky byly zatčeny.

Na bezpečnost íránských voleb dohlíželo po celé zemi na 350 tisíc členů ozbrojených složek, uvedla místní státní televize.

Voliči vybírali ze čtyř kandidátů, ač do souboje o prezidentský úřad se přihlásilo původně na 1600 Íránců, včetně téměř 140 žen. Z nich ale dvanáctičlenná Rada dohlížitelů vybrala jen šest mužů a dva z nich tento týden odstoupili.

Podle prvních částečných výsledků vede Rúhání

Nynější prozápadní íránský prezident Hasan Rúhání vede před svým konzervativním soupeřem, duchovním Ebráhímem Raísím. Vyplývá to z prvních částečných výsledků, o kterých informovala agentura AP.

EBF24

Ahmadího uvedl, že podle zatím neúplných výsledků získal Rúhání 14,6 milionu hlasů, zatímco Raísí má 10,1 milionu hlasů. Sečteno bylo 25,9 milionu hlasů a konečné výsledky se očekávají během dneška.

Čtěte dále:

Výrobce cementu platil v Sýrii výpalné, ředitel firmy rezignoval

V Sýrii začala evakuace obléhaných měst a vesnic

Jak podržet Asada: Írán do Sýrie posílá šíity


  • Našli jste v článku chybu?

Byl pro vás článek přínosný?

Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).