Menu Zavřít

Offsety téměř za deset miliard

3. 1. 2003
Autor: Euro.cz

Polská vláda se rozhodla pro americké stíhačky

PRAHA (han) – Skandálem hrozí tendr na 48 stíhaček pro polskou armádu. Polská vláda se 27. prosince rozhodla pro nákup amerických F-16, za něž chce firmě Lockheed Martin zaplatit 3,5 miliardy dolarů. Očekává, že jako protihodnotu obdrží offsety ve výši 9,8 miliardy dolarů. Rozhodnutí Polska ale značně rozhořčilo konkurenty Američanů, francouzský Dassault a britsko-švédské BAE/Saab.
„Evropská unie by měla dát Varšavě ultimátum, že buď bude preferovat evropské zboží, nebo ať zůstane mimo unii,“ řekl prezident francouzské zbrojovky Serge Dassault, který rozhodnutí označil za skandální. Zdroj blízký BAE/Saab týdeníku EURO k polskému tendru řekl: „Skutečnost, že Američané vyhráli v Polsku údajně díky lepším offsetům, se nám jeví jako komická. V České republice totiž vůbec žádné offsety nenabídli a je otázkou, zda to s kompenzacemi v Polsku myslí vůbec vážně. Obrovskou sumu 9,8 miliardy dolarů považujeme za nereálnou.“ První letouny F-16 nejnovější verze C/D Block 50/52 mají na
polské nebe vzlétnout v roce 2006. Polské vzdušné síly v první „várce“ obdrží deset jednomístných a šest dvoumístných stíhaček. Za další dva roky je doplní 13 jednomístných a tři dvoumístné stroje. Nová letadla nahradí již vysloužilé stíhačky MiG 21 a 29.

  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).