Menu Zavřít

Ohlodaný tržní koláč. ČEZ a innogy přicházejí o zákazníky

10. 3. 2017
Autor: Tomáš Novák/Euro

Po 15 letech od zahájení liberalizace energetického trhu v Česku přišel ČEZ o dvě pětiny zákazníků, ještě hůře je na tom innogy.

Trh s elektřinou a plynem v Česku funguje celkem uspokojivě. Všichni zákazníci od oceláren po majitele chat a chalup mohou volně přecházet k jinému, pokud možno levnějšímu dodavateli. A poměrně často této možnosti využívají.

Jen v loňském roce převedli lidé či firmy k jiné energetické firmě 360 tisíc odběrných míst v případě elektřiny a 204 tisíc v případě plynu. Odliv zaznamenávají hlavně dva bývalí dominující - ČEZ a innogy. Velkou část tržního koláče jim sebrali noví dodavatelé, kteří na trh vstoupili až po jeho liberalizaci.

Hůře je na tom společnost innogy, do loňska známá pod názvem RWE. Z jejího kdysi 80procentního podílu na dodávce plynu českým spotřebitelům zbývá už jen necelá polovina. Podle aktuálních čísel správce energetického trhu OTE loni firma innogy zásobovala 33,5 procenta trhu s plynem.

 Podíl na trhu dodávek plynu Zdroj: OET

Tradiční zákazníky bývalé RWE na trhu totiž nevzali útokem jen nově příchozí dodavatelé, ale také Pražská plynárenská a E. ON Energie. Poměrně úspěšně se na trhu uchytil i ČEZ, od něhož zemní plyn odebírá již každá devátá domácnost připojená k rozvodné síti.

Skupina ČEZ, které historicky patřilo přes 60 procent trhu dodávek elektrické energie koncovým zákazníkům, loni klesla na necelých 37 procent. Její podíl se v posledních pěti letech zmenšuje pomalu, ale setrvale.

Dva největší dodavatelé doplácejí na svou nepříliš vstřícnou cenovou politiku. Místo snížení ceny raději nechávají část zákazníků odejít ke konkurenci. Ani veřejných soutěží na nákup energií, kde se hraje hlavně o nabídnutou cenu, se příliš neúčastní.

Naopak z jejich reakcí je znát jistá rezignace. „Letos se soustředíme především na rozvoj nekomoditních produktů, mezi něž patří finanční služby, pojištění a fotovoltaické panely,“ říká mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Milion klientů Písaříkova impéria

Takzvaní alternativní dodavatelé, kteří se objevili až po zavedení práva zákazníka na změnu, již ovládli téměř 30 procent trhu s elektřinou a 43 procent trhu s plynem. To je i na západoevropské poměry docela slušný výsledek, který dokládá férovost prostředí pro podnikání. A kdo v posledních letech nejvíce posiluje?

Již více než tři procenta trhu s elektřinou i plynem ovládla společnost Bohemia Energy vedená Jiřím Písaříkem. Zatímco v minulém desetiletí spoléhala hlavně na podomní prodej, nyní roste díky odkupu slabších konkurentů. Jen během loňského roku stihla převzít zákazníky firmy Right Power a koupit podniky Europe Easy Energy a X Energie. Každá z nich měla desítky tisíc odběrných míst v segmentu maloodběru.

Bohemia Energy dosahuje po započtení dceřiných firem v Česku a na Slovensku úctyhodných čísel. „Ke konci roku 2016 evidovala celkem 1 042 517 zákazníků. Tržby skupiny vzrostly na 14,68 miliardy korun, tedy o 35 procent více ve srovnání s předchozím rokem“ vypočítává jednatel a spoluvlastník Bohemie Energy Jiří Písařík.

K hranici dvou procent trhu s elektřinou se loni přiblížila společnost Amper Market. Na trh přitom vstoupila až v roce 2011, tedy později než hlavní konkurenti. Specializuje se na výkup elektřiny z obnovitelných zdrojů a její přeprodej koncovým zákazníkům.

 Podíl na trhu dodávek elektřiny Zdroj: OET

V letošním roce plánuje Amper Market dále posílit a nově vstoupil i na trh s plynem. V roce 2017 budeme atakovat hranici 1,5 miliardy kilowatthodin dodávek elektřiny koncovým zákazníkům. K tomu přidáme více než 150 milionů kilowatthodin zemního plynu,“ uvádí generální ředitel Amper Marketu Jan Palaščák.

Amper Market se zařadil mezi nejúspěšnější účastníky veřejných soutěží na dodávky energie pro města, krajské úřady, ministerstva a další veřejné zadavatele. Poté, co ČEZ a innogy tuto část trhu prakticky opustily, zde vyhrávají soutěže nejčastěji Centropol Energy, EP Energy Trading a Pražská plynárenská.

Do třetice rostoucích dodavatelů lze zmínit společnost MND, která spustila masivní reklamní kampaň a láká domácnosti na příznivé ceníky. Loni navýšila objem dodávek plynu čtyřnásobně na 1,02 miliardy kilowatthodin, letos očekává růst o dalších 65 procent.

Slováci a Rusové na ústupu

Další skupina dodavatelů si udržuje víceméně stabilní tržní podíl. Patří mezi ně velcí hráči E. ON Energie, Pražská energetika a Pražská plynárenská, z dalších pak například EP Energy Trading ze skupiny EPH Daniela Křetínského a Lama energy podnikatele Petra Lamicha.

I mezi alternativními dodavateli lze však najít firmy, které vypadají, že své nejlepší roky už mají za sebou. Expanze Slováků dosáhla vrcholu před pěti lety, kdy Slovenské elektrárne ovládaly přes tři procenta českého trhu s elektřinou a SPP měl více než pět procent na trhu s plynem. Dnes se obě společnosti musejí smířit s menšími podíly.

Za zenitem je nejspíš i podnik Vemex, ovládaný ruským Gazpromem. Ten jako první před deseti lety prolomil monopol tehdejšího podniku RWE Transgas na dovoz plynu do Česka. Ještě v roce 2014 držel na trhu dodávek českým zákazníkům téměř osmiprocentní podíl, loni už toto číslo bylo sotva poloviční.


Hledáte nejvýhodnější ceny elektřiny? Podívejte se na web Finance.cz


Vemex se nešťastně „proslavil“ v závěru roku 2015, kdy mu finanční správa zabavila 430 milionů korun. Vemex totiž obchodoval s podvodnou společností, která se neobtěžovala platit státu DPH. Hospodaření firmy je několik let po sobě ztrátové, ale zatím všechny problémy ustála.

Podniky i domácnosti mohou zůstat v klidu - bankroty se tomuto oboru podnikání zatím vyhýbají. Jediným opravdu citelným zásahem byl kolaps společnosti Moravia Energo, které na počátku roku 2009 zlomily vaz spekulace na další růst cen elektřiny. Od té doby sice zkrachovalo ještě několik dalších firem, ale jednalo se vždy jen o malé dodavatele s několika stovkami odběrných míst.

ebf - tip - debata

Beneš čistí ČEZ od neloajálních lidí. Čtěte více:

Generální ředitel ČEZu Daniel Beneš

Dále čtěte:

Pražská energetická burza letos zobchoduje více elektřiny. Růst táhne úspěch v Maďarsku

Hlavně teplo. Češi na něj spotřebují většinu energií a opouští uhlí


  • Našli jste v článku chybu?
Upozorníme vás na články, které by vám neměly uniknout (maximálně 2x týdně).